Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σε ρυθμό τριών τετάρτων

Waltz1816

Το βαλς δεν είναι ελληνικό. Το λέει τ’όνομά του, το λέει η ιστορία του.

Όμως οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι νέοι, αγαπάμε το βαλς. Μας ευφραίνει, μας κάνει να νοσταλγούμε, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας μαγεύει, μας δίνει φτερά στα πόδια καθώς στροβιλιζόμαστε στο ρυθμό του. Εντάξει δεν εννοούμε χορό στο στυλ του αυτοκρατορικού βαλς αλλά στην ελληνοποιημένη μορφή του.

Από τα πασίγνωσταΆστα τα μαλλάκια σου” και τα “Δυο πράσινα μάτια”, περνώντας στο χιλιοπαιγμένο “βαλς των χαμένων ονείρων” του Μάνου Χατζιδάκι, σχεδόν κανείς συνθέτης, ακόμη και οι νεώτεροι, δεν έμεινε ασυγκίνητος στον ρυθμό των 3/4. Είτε σαν μουσική επένδυση σε ταινίες η θεατρικά, είτε αυτόνομα σαν τραγούδι, ρυθμικό, στακάτο ή αργό, μελαγχολικό το βαλς είναι εδώ :

Το καφενείο η Ελλάς του Γιάννη Μαρκόπουλου

Τα ναύλα Μίκης Θεοδωράκης με τον Δ. Μητροπάνο

Σε ένα κατάστημα μουσικής στην Κωνσταντινούπολη, στην μοδάτη λεωφόρο Istinclar συγκεκριμένα, ακουγόταν καθημερινά και για πέντε χρόνια το πολυαγαπημένο μελαγχολικό βαλσάκι της Ελένης Καραϊνδρου από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου “ Ο Μελισσοκόμος”.

Βαλσάκι του Χρ. Νικολόπουλου με τον Μανώλη Μητσιά

Όμως και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει το βαλς της. Γιάννης Κότσιρας στο “Βαλς του ’12” του Σταμάτη Κραουνάκη.

Θαλασσινό βαλσάκι Παντελής Θαλασσινός

Με την ιδιαίτερη φωνή της η Φωτεινή Βελεσιώτη μας λικνίζει στο “Βαλς του Απρίλη” σε μουσική Λάζαρου Σαμαρά.

Το βαλς της γειτονιάς του Λάκη ( με τα ψηλά ρεβέρ) Παπαδόπουλου

 

Ξεχωριστή μνεία στο γλυκό βαλς σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη που τραγούδησε τόσο αισθαντικά ο Ορφέας Περίδης

 

Όμως το βαλς δεν άφησε ασυγκίνητα και τα λαϊκά πάλκα. Μεγάλη επιτυχία και κομβική στιγμή στα λαϊκά γλέντια της δεκαετίας του ’60 όταν τα ζευγάρια στροβιλίζονταν στην πίστα ακούγοντας τον Καζαντζίδη και την “παλιά ιστορία” του.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.