Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

speed

Ο χρόνος δεν είναι χρήμα αλλά είναι ζωή. Ο χρόνος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ευτυχία, με την ποιότητα της σχέσης με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η αίσθηση επιτάχυνσης του είναι ανθρώπινο και ψηφιακό ζήτημα. Ο καθένας μπορεί να αποσυμπιέσει τον χρόνο του, να τον φέρει στα μέτρα που του ταιριάζουν. Η αίσθηση του χρόνου είναι και ένα συλλογικό ζήτημα.

Αυτά τα συμπεράσματα κρατώ από το ακόλουθο πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ του Florian Opitz με θέμα την επιτάχυνση του χρόνου στην εποχή μας και σας παροτρύνω να το δείτε σαν μια αφορμή για να αναλογιστείτε τις συνήθειές σας, το πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας. Ίσως μέσω αυτού να αντιληφθούμε όλοι μας, να αξιοποιήσουμε και να κατανοήσουμε τον χρόνο διαφορετικά.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Σε έναν κόσμο υπερ-συνδεδεμένο ψηφιακά όπου όλα συμβαίνουν όλο και πιο γρήγορα, η σχέση μας με τον χρόνο συνοψίζεται συνήθως στην αίσθηση ότι μας λείπει… […] Δεν κερδίζουμε πλέον χρόνο αλλά διαθέτουμε όλο και λιγότερο. Γιατί αυτό το παράδοξο; Εξοπλισμένοι με τις ψηφιακές συσκευές μας τρέχουμε από τη μια συνάντηση στην άλλη, ενώ τα πραγματικά σημαντικά πράγματα όπως είναι οι φίλοι, η οικογένεια δεν χωρούν πια σ’ αυτό.

Στην ταινία Speed — Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, ο κινηματογραφιστής Florian Opitz εξερευνά το ζήτημα. Με ένα βλέμμα υποκειμενικό και σαρκαστικό, καταφέρνει να προσεγγίσει το σύνθετο θέμα της επιτάχυνσης της καθημερινότητας με έναν τρόπο διασκεδαστικό και πολύ οπτικό. Θέτει ερωτήσεις σε ειδικούς της διαχείρισης του χρόνου και της εξάρτησης απο τον ψηφιακό κόσμο, σε θεραπευτές και επιστήμονες σχετικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις της χρόνιας έλλειψης χρόνου, μιλά με συμβούλους επιχειρήσεων και πρόσωπα της χρηματοπιστωτικής αγοράς (finance). Συναντά αυτούς που ωθούν τους άλλους προς την επιτάχυνση του χρόνου τους αλλά και αυτούς που σε βοηθούν να ανακαλύψεις εκ νέου τα ευεργετήματα του αργού ρυθμού.

Στα γαλλικά

Στα γερμανικά

Το τρέϊλερ στα αγγλικά

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.