Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα δάση υπό στενή παρακολούθηση

ForestLoss

Μεταξύ άλλων, τα δάση είναι απαραίτητα για να συντηρηθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη και για να απορροφηθεί το περιβόητο διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε χρόνο όμως εκατομμύρια δέντρα εξαφανίζονται τόσο που σήμερα μόνο το 15% του αρχικού δάσους παγκοσμίως έχει παραμείνει, ενώ το υπόλοιπο 85% έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από την υλοτομία, την φωτιά και άλλα δεινά.

Ένα νέο εργαλείο, το Global Forest Watch, προσφέρει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της δασικής επιφάνειας με στόχο να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους κυβερνήσεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων ή ακόμα και εταιρειών που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις. Με άλλα λόγια, είναι ένα εργαλείο που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση, συντήρηση και χρήση των δασών.

Με το εργαλείο αυτό, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην έκταση των δασών, να δουν αν μια περιοχή είναι προστατευόμενη ή όχι, και ακόμα να σχεδιάσουν μια περιοχή στον χάρτη και να λαμβάνουν ενημερώσεις όταν κάτι αλλάζει στην περιοχή αυτή. Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα δήλωσης συναγερμού σε έκτακτη περίπτωση.

Για την δημιουργία των χαρτών χρησιμοποιούνται ιστορικές δορυφορικές απεικονίσεις, οι οποίες ενημερώνονται κάθε μέρα με νέα δεδομένα. Οι χρήστες μπορούν επίσης οι ίδιοι να ενημερώνουν τα δεδομένα των σημείων που βρίσκονται.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή 40 φορέων συμπριλαμβανομένων του World Resources Institute και της Google που διέθεσε τους 10.000 υπολογιστές του Google Earth Engine, οι οποίοι επεξεργάστηκαν τις 700.000 εικόνες των ετών 2000-2012 από το Landsat Project, μια ανοικτή αρχειοθήκη δορυφορικών δεδομένων.

Τουλάχιστον τώρα δεν θα μπορούμε να λέμε ότι δεν ξέραμε…

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.