Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Επιστημονικά πληροφοριογραφήματα για περισσότερο νόημα!

air_currents_over_british_isles_infographic

Η μετατροπή αριθμών και δεδομένων σε γλαφυρές εικόνες που αφηγούνται κάτι σημαντικό έχουν πλέον αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία σήμερα στην εποχή του big data, της υπερπληροφόρησης και του ακατάπαυστου οπτικού θορύβου. Αυτό γιατί τα πληροφοριοδοτήματα επιτρέπουν στο κοινό να πλησιάσει έναν σύνθετο επιστημονικό κόσμο: δείχνουν τα δεδομένα, προκαλούν τον θεατή να σκεφτεί επί της ουσίας, συνδυάζουν γνώση και αισθητική αλλά δεν παραποιούν τη σημασία των δεδομένων ενώ προσδίδουν συνοχή σε μεγάλο όγκο πληροφορίας. Επί πλέον, ενθαρρύνουν τον θεατή να κάνει συγκρίσεις άρα να σκεφτεί, αποκαλύπτουν τα δεδομένα σε πολλαπλά επίπεδα πολυπλοκότητας και διέπονται από λιτότητα στην εμφάνιση.

Η πρακτική αυτή ανθίζει τώρα αλλά ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Μια καινούργια έκθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει χρονολογικά το πώς η κατανόηση του εαυτού μας, της δημόσιας υγείας, του κλίματος και της εξέλιξης πορεύθηκε παράλληλα με την ικανότητά μας να βάζουμε σε εικόνες τον όγκο των δεδομένων.

Nightingale_mortality

Για παράδειγμα, η Florence Nightingale που θεωρείται ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής, υπήρξε πρωτοπόρος στατιστικός και η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Βρετανικής εταιρείας στατιστικής. Απέδειξε με το πρωτοποριακό της διάγραμμα σε τριαντάφυλλο ότι πολλοί περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν από επιδημίες που μπορούσαν αν αντιμετωπιστούν και από τις άσχημες συνθήκες περίθαλψης παρά από τα τραύματα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1853-56. Μάλιστα στην προσπάθεια της να συμβάλλει ουσιαστικά σε τυχόν μεταρρυθμίσεις υπέρ της δημόσιας υγείας, τύπωσε την παρουσίασή της και την μοίρασε σε πολιτικούς και σ’ όποιον ήθελε να την ακούσει.

CHOLERA

Άλλο παράδειγμα. Kατά την διάρκεια της επιδημίας χολέρας το 1840 ο επιστήμονας της στατιστικής William Farr συνδύασε λανθασμένα την ατμοσφαιρική θερμοκρασία με τον αριθμό θανάτων, μια συσχέτιση που συνέβαλε όμως στην πρόοδο της δημόσιας υγείας αξιοποιώντας τα δεδομένα.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η δημοκρατία μας αν υπήρχε περισσότερος διάλογος μέσα από πληροφοριοδοτήματα…

Σχολιάστε το άρθρο

  • Μαριάννα Καραβασίλη

    Φαίνεται πως στην Κριμαία (που είναι δυστυχώς στην επικαιρότητα και σήμερα) οι θάνατοι από ασθένειες ήταν περισσότεροι από τους σκοτωμούς και σε άλλη περίπτωση. Αυτό παρατηρεί ο χειρουργός Σμπαρούνης που συμμετείχε με το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στον πόλεμο της Κριμαίας το 1918-19 όπου η ισπανική γρίπη θέριζε.

    • Φαίδρα Σίμιτσεκ

      Ναι Μαριάννα, έτσι είναι.Περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν από ασθένειες και άσχημες νοσοκομειακές συνθήκες παρά από σφαίρες. Βρήκα τον τρόπο σκέψης της γυναίκας αυτής πολύ πρωτοποριακό για την εποχή της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.