Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

O γύρος του κόσμου μέσα από τα βιβλία

Ann_Morgan

Η Αnn Morgan, απόφοιτος του Καίμπριτζ και δημοσιογράφος, αποφάσισε πριν από δυο χρόνια να κάνει κάτι πολύ πρωτότυπο και αρκετά δύσκολο: να διαβάσει μέσα σ’έναν χρόνο ένα βιβλίο από κάθε χώρα του κόσμου. Μέσα από το μπλογκ της ζήτησε από τους αναγνώστες της να της προτείνουν βιβλία από μακρινά μέρη και ανακάλυψε πως ήταν αρκετά δύσκολο να βρίσκει πάντα αγγλικές μεταφράσεις αυτών των έργων. Τελικά τα κατάφερε και συγκέντρωσε σε μια λίστα πολλούς τίτλους όχι μόνο από εξωτικά κράτη όπως το Μπρουνέϊ ή το Βανουάτου αλλά και από άλλα, μεγαλύτερα και πιο γνωστά, που έχουν παράδοση στην λογοτεχνία. Η αλφαβητική λίστα που δημιούργησε ξεκινάει με το Αφγανιστάν και μ’ένα βιβλίο που σας έχουμε παρουσιάσει ήδη και έχει τίτλο The kite runner – Xαρταετοί πάνω απ’την πόλη στα ελληνικά.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Καζαντζάκη που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεωρείται πια κλασσικός. Επίσης από το «Αγκριτζέντο» του Κώστα Χατζηαντωνίου, από το βιβλίο «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου ενώ εμφανίζεται και το όνομα του Πάνου Καρνέζη, ενός Έλληνα συγγραφέα που γράφει στα αγγλικά.

Στο σάϊτ που δημιούργησε υπάρχει όλη η λίστα καθώς και λεπτομέρειες γι’αυτή την ιδέα και την εκτέλεσή της ενώ η προσωπική σελίδα της Ανν Μόργκαν δίνει περισσότερες πληροφορίες για την δουλειά της. Αν διαβάζετε αγγλικά, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια των αναγνωστών που πρότειναν τα βιβλία. Μερικά είναι πολύ αξιόλογα.

Του χρόνου οι εντυπώσεις της από το διάβασμα βιβλίων απ’όλο τον κόσμο θα αποτελέσει ένα καινούριο βιβλίο, δικό της αυτή τη φορά που θα έχει τίτλο «Διαβάζοντας τον κόσμο: Καρτ-ποστάλ από τα ράφια της βιβλιοθήκης μου», και θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Harvill Secker.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.