Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Tα μυστικά του αμερικανικού δολλαρίου

SilverCertificate1Dollar3

Πιθανώς να έχετε πιάσει στα χέρια σας ένα νόμισμα του ενός δολλαρίου. Γνωρίζετε όμως τον πλούσιο και σύνθετο συμβολισμό που βρίσκεται τυπωμένος επάνω του;

SilverCertificate1Dollar2

Ακολουθεί ένα κατατοπιστικό βίντεο που παρουσιάζει όλα τα γραφιστικά μυστικά του χαρτονομίσματος αυτού.

Το συμπληρώνουμε με κάποια ετυμολογικά στοιχεία : το 16ο αιώνα εμφανίζεται στην Βοημία ένα νόμισμα, το λεγόμενο Joachimstalers από τη γερμανική λέξη Τal, κοιλάδα, και με αναφορά στο όνομα της κοιλάδας απ’ την οποία έγινε η εξόρυξη του ασημιού, η “κοιλάδα του Ιωακείμ” (Jáchymov) που σήμερα βρίσκεται στη Τσεχία. Χρησιμοποιήθηκε τον 16ο και 17ο αιώνα στα γερμανικά κρατίδια. Η επωνυμία συρρικνώθηκε στη συνέχεια σε τάλερ (thaler) τον 18ο αιώνα για να βρει το δρόμο της στα Δανέζικα και Σουηδικά ως daler, στα Ολλανδικά ως daler ή daalder, στην Αιθιοπία ως talari, στα Ουγγαρέζικα ως tallér, στα Ιταλικά ως tallero, και τέλος στα αγγλικά ως δολλάριο. Και φυσικά στα ελληνικά ως τάλληρο.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.