Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι κούκλες της βασίλισσας

lykeionellinidon_10

Αν υποθέσουμε ότι στέλνει κάποιος στη σημερινή εποχή 42 κούκλες σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και ζητά να τις ντύσουν με τις ενδυμασίες της περιοχής τους, το αποτέλεσμα θα είναι ομοιόμορφο. Τζην για όλους, φούτερ, t-shirts άντε και κάνα βραδινό φουστάνι της συμφοράς. Οι τοπικές ενδυμασίες έχουν από καιρό εξοβελιστεί από την καθημερινή ζωή μας και έχουν την τιμητική τους μόνο στις εθνικές και στις σχολικές εορτές.

Όταν το 1912 η βασίλισσα «Ολγα είχε την έμπνευση να στείλει από ένα ζευγάρι πορσελάνινες κούκλες σε όλες τις περιοχές της τότε Ελλάδας, με την παράκληση να ντυθούν με τη φορεσιά του τόπου τους, είχε νόημα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η ιδέα δεν ήταν πρωτότυπη, οι κούκλες με τοπικές ενδυμασίες ήταν πολύ της μόδας στην Ευρώπη. Μια μόδα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και που εκτός από την-αυτονόητη- χαρά που πρoσέφερε στα παιδιά παρείχε και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο ντυσίματος των διαφόρων λαών. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή που τα σκίτσα των διαφόρων ταξιδιωτών κάλυπταν το οπτικό μέρος των ταξιδιωτικών πληροφοριών.

lykeionellinidon_5

Η ιστορία  της συλλογής είναι γνωστή, περιήλθε στην κατοχή του Λυκείου των Ελληνίδων το 1914 μετά από δωρεά της βασίλισσας. Από τις αρχικές κούκλες σώζονται μόνο 23 τις οποίες, άριστα συντηρημένες, μπορούμε να δούμε στο μουσείο ιστορίας της ελληνικής ενδυμασίας στο Λύκειο αλλά και διαδικτυακά εδώ.

Αν δεν σας αρέσει να σερφάρετε ή αν προτιμάτε την στέρεη μορφή της έντυπης έκδοσης μπορείτε να παρατηρήσετε με την ησυχία σας όλες τις λεπτομέρειες των ενδυμασιών στο μικρό, κουκλίστικο όπως και το θέμα του, λεύκωμα “Οι κούκλες της βασίλισσας Ολγας”, μια έκδοση του Λυκείου που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της προέδρου του Ελένης Αθ.Τσαλδάρη.

lykeionellinidon_3

lykeionellinidon_4

lykeionellinidon_6

lykeionellinidon_7

lykeionellinidon_8

lykeionellinidon_9

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.