Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Και απελθών απήγξατο

unnamed

Στο πίσω μέρος του σπιτιού μου υπάρχει μια συκιά. Αυτή η συγκεκριμένη συκιά, που κάνει σύκα βασιλικά, ολόγλυκα, με συντροφεύει από την παιδική μου ηλικία. Βρίσκεται εκεί τα καλοκαίρια φορτωμένη με σύκα, με τα πυκνά της, πλατιά φύλλα που ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στο χώμα από κάτω, βρίσκεται εκεί το φθινόπωρο φυλλορροούσα, το χειμώνα με τα υποφαιά γυμνά κλαδιά της και τέλος την ‘Ανοιξη με το ελπιδοφόρο ξεμύτισμα των τρυφερών πράσινων φύλλων.

Όταν φτάνει η Μεγάλη Εβδομάδα η συκιά αυτή κατά ενα αυθαίρετο πλην όμως εύκολα εξηγήσιμο τρόπο, όταν ήμουν παιδί, γινόταν Η Συκιά όπου «απελθών απήγξατο» ο Ιούδας.

Τότε ἰδὼν ᾿Ιούδας ὁ παραδιδοὺς αὐτὸν ὅτι κατεκρίθη, μεταμεληθεὶς ἀπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια τοῖς ἀρχιερεῦσι καὶ τοῖς πρεσβυτέροις λέγων· ἥμαρτον παραδοὺς αἷμα ἀθῷον. οἱ δὲ εἶπον· τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει καὶ ρίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ ἀνεχώρησε, καὶ ἀπελθὼν ἀπήγξατο.

©Photo. R.M.N. / R.-G. OjŽda

Τα λόγια του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου μπερδεύονταν με τις αφηγήσεις της γιαγιάς μου που δεν ήταν παρά ιστορίες παρμένες από την Αγία Γραφή με κορυφαία εννοείται τα Πάθη του Κυρίου. Ετσι λοιπόν, στην παιδική μου φαντασία, η ταπεινή συκιά της Αττικής έπαιζε το ρόλο του δέντρου από το οποίο εικάζεται πως κρεμάστηκε ο Ιούδας στη μακρυνή Ιερουσαλήμ της Ιουδαίας. Το χωράφι δε που βρισκόταν εκείνη η συκιά το είχαν ονομάσει “Ακελδαμά” που στα ιουδαικά σημαίνει χωράφι γεμάτο αίμα. Γι’αυτό τα σύκα μας ήταν τόσο κόκκινα! Είχαν αίμα! Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες είχα αποφασίσει να μην τρώω τα ωραία μας σύκα.

image027

Όσο γλαφυρές κι αν ήταν οι διηγήσεις της γιαγιάς, είχα και τις ενστάσεις μου. Πρώτα απ’όλα απορούσα γιατί η συκιά μας ήταν θαλερή και μεγάλωνε χρόνο με τον χρόνο ενώ αυτή του Ιούδα ξεράθηκε δια μιάς μετά τον απαγχονισμό του.

Ύστερα παρατηρούσα το χώμα γύρω και, εντάξει ξερό ήταν, δεν φύτρωνε τίποτα στον ίσκιο της, αλλά με τϊποτα δεν ήταν κόκκινο.

Επίσης, όποτε έβλεπα ζωγραφισμένο τον Ιούδα κρεμασμένο, το δέντρο που έβλεπα δεν έμοιαζε με συκιά. Τί στο καλό, άλλες συκιές είχαν στην Ιουδαία;

Τέλος, κοιτούσα τα κλαριά της δικιάς μας συκιάς απορώντας πώς άντεξαν το βάρος ενός κρεμασμένου αφού ο μπαμπάς μου μας έλεγε “μην πατάτε στα κλαριά της συκιάς γιατί σπάνε εύκολα”. Ισως πάλι να ερμηνεύεται κι αυτό από τα λόγια στις «Πράξεις των Αποστόλων» ότι όταν κρεμάστηκε ο Ιούδας έσπασε το κλαδί του δένδρου

και πρηνής γενόμενος, ελάκησε μέσος και εξεχύθη πάντα τα σπλάχνα αυτού….

Μετά μεγάλωσα. Γεύτηκα τα ολόγλυκα σύκα μας, έμαθα για την διατροφική αξία του σύκου, καθώς και για το ρόλο τους στο εξαγωγικό μας εμπόριο παλαιότερα, για την σημασία τους στην αρχαία Ελλάδα, για τους συκοφάντες και άλλα πολλά.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Κι εγώ λυπάμαι που ο Ιούδας κρεμάστηκε από μια συκιά. Μ’αρέσει πολύ η μυρωδιά των φύλλων της και τα φρούτα της. Καλή Ανάσταση Μαριάννα!

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Πράγματι, ιδιαίτερη μυρωδιά. Καλό Πάσχα εύχομαι.

 • Ειρήνη Κοκκορού

  Το χάρηκα το κείμενο σου! Ακουμπά στην αμφιθυμία πολλών από εμάς φαντάζομαι σε σχέση με τα σύκα.
  Στο παράδοξο τους, που τα συνοδεύει σαν τα γευόμαστε ολόδροσα !
  Τα «αιμώνια» τα αμαρτωλά κατά τη χριστιανική παράδοση που είναι όμως θεόγλυκα!
  Η λαϊκή παράδοση σαν να επιχείρησε να τα ελαφρύνει από το κρίμα , δικαιώνοντας τη συκιά με την παροιμία:» Βάλε ελιά για το παιδί σου και συκιά για τη ζωή σου».Σύντροφος ζωής η συκιά!
  Κι εγώ σαν κι εσένα το είχα καημό που κατά τη χριστιανική παράδοση ,ο Χριστός πριν αρχίσει τη διδασκαλία του ,μένοντας και νηστεύοντας στην έρημο σαράντα ολόκληρες ημέρες,πέρασε λέει κάτω από μια συκιά μα δε βρήκε ούτε ένα σύκο να φάει.Και τότε κατά το Ευαγγέλιο «παραχρήμα εξηράνθη η συκή.»
  Επειδή όμως λαχταρούσα να ζήσω άφοβα τη χαρά μου όταν γευόμουν τα σύκα που μας χάριζε η πλουσιοπάροχη συκιά – δεν είναι πάντα πλουσιοπάροχες; – και να ξεφύγω από την ενοχή που κουβαλούσε, έκανα σαν παιδί μαι ζαβολιά.Βρήκα ένα απάγκιο από τη μυθολογία για να σταθεί και να γιορτάσει η χαρά μου, την γλύκα και την ευλογία του κάθε σύκου που γευόμουν κάθε φορά.
  Όταν η Δήμητρα έφτασε στην Ελευσίνα αναζητώντας την κόρη της την Περσεφόνη , κάθισε κάτω από τον ίσκιο μιας συκιάς κοντά σε ένα πηγάδι. Κι επειδή βρήκε φιλοξενία στο παλάτι του βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού, αργότερα, όταν έκανε όλη τη γη να μη βγάζει καρπούς, άφησε, λέει ο μύθος ,από ευγνωμοσύνη ,μόνο τη συκιά να καρπίζει.
  Από όταν διάβασα αυτόν τον μύθο καρπίζει για μένα και η νοστιμάδα των καρπών της κάθε χρόνο και η ομορφιά της ολοχρονικής!

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Αυτός είναι και ο πλούτος μας Ειρήνη. Παντρεύουμε όλες τις παραδόσεις μας και γευόμαστε τους καρπούς, τα συκα εν προκειμένω. Ευχαριστώ για το, πλούσιο σε πληροφορίες, σχόλιο σου.

 • Ελ.Παπ.

  Να πω κι εγώ τις αναμνήσεις μου από την παιδική μου ηλικία, σχετικά με μιά συκιά: Στον κήπο του σπιτιού που νοικιάζαμε για εξοχικό στην Αίγινα, είχε μία συκιά πολύ μεγάλη και πολύ γέρικη που έκανε μεγάλα και νοστιμότατα σύκα. Επειδή ήταν κοντά στο σύνορο με το διπλανό σπίτι, οι ρίζες ήταν τόσο δυνατές που κάποια στιγμή έσπασαν την πλάκα του διπλανού σπιτιού (προφανώς θα ήταν χτισμένο με τις συνηθισμένες ελληνικές προχειρότητες) και ο γείτονας απαίτησε να κοπεί η συκιά. Οι ιδιοκτήτες την έκοψαν και προς μεγάλη μου λύπη έμεινε μόνο η λεμονιά να βγάζει καρπούς. Μετά από μερικούς μήνες όμως η συκιά ξανάριχσε να μεγαλώνει. Την ξαναέκοψαν και μάλιστα έριξαν και κάποιο χημικό για να την κάνουν να πεθάνει ολοκληρωτικά, αλλά και πάλι η συκιά ξαναπέταξε ρίζες! Κάποιοι το εξηγούν αυτό σαν «θαύμα», αλλά εμένα μου φαίνεται ότι ο κηπουρός που έκοβε τη συκιά, ήταν το σο «επαγγελματίας» όσο και ο μηχανικός που είχε χτίσει το σπίτι του γείτονα!

 • Μαριάννα Καραβασίλη

  Δεν αποκλείω την ασχετοσύνη του κηπουρού, μπορεί και τη κρυφή του συμπόνοια αφού την έκοψε μόνο αλλά δεν τη ξερίζωσε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.