Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Νιζίνσκι και Το απομεσήμερο ενός φαύνου

Στις 29 Μαίου του 1912 δόθηκε στο Παρίσι η πρεμιέρα του μπαλέτου “ Το απομεσήμερο ενός φαύνου“ που έμελε να μείνει στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη χορογραφική δουλειά του Nijinsky αλλά και γιατί άλλαξε μια για πάντα το ύφος του χορού με τον μοντερνισμό του.

Το μπαλέτο αυτό υπήρξε προϊόν ευτυχούς συγκυρίας. Κατ»αρχήν έχουμε το μέγιστο ταλέντο του Νιζίνσκι που κυριαρχούσε στο στερέωμα του χορού στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Νιζίνσκι, λοιπόν, πρότεινε στον Σεργκέϊ Ντιαγκίλεφ, περίφημο διευθυντή των ρώσικων μπαλέτων και εραστή του, να παρουσιάσουν ένα μπαλέτο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα. Επέλεξαν, από κοινού, το συμφωνικό ποίημα του Claude Debussy “ Prélude à l»après-midi d»un faune “. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπέγραψε ο Leon Bakst.

Nijinski_Apres_midi

Σε μια χορογραφία που πέταξε τα περίτεχνα κοστούμια και τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις του κλασσικού χορού, ο Νιζίνσκι στήνει πλάγια τους χορευτές, όπως στις τοιχογραφίες της μινωικής Κρήτης και δίνει έμφαση στην αδρή, στυλιζαρισμένη κίνηση. Όμως η αποδοχή δεν υπήρξε εύκολη. Στην γενική δοκιμή που προηγήθηκε, παρά τις λαμπρές παρουσίες στην αίθουσα Chatelet ( Claude Debussy, August Rodin, Maurice Ravel, Jean Cocteau) συνάντησε τη σιωπή του αμήχανου κοινού που βρήκε το θέαμα ιδιαίτερα τολμηρό, ειδικά την τελική σκηνή με τις ερωτικές σχεδόν κινήσεις του θνήσκοντος φαύνου.

O βαρώνος Adolf de Meyer, περίφημος φωτογράφος μόδας, έβγαλε μια σειρά από φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αφήνοντάς μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη του όλου εγχειρήματος σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα.

Nijinsky_2

Nijinsky

Nijinsky_crouching_with_scarf_Baron_de_Meyer_1912

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

 • Θανοπούλου-Παπακαλού Ευφροσύνη

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μου άρεσε πολύ και σας ευχαριστώ πολύ.

 • Θανοπούλου-Παπακαλού Ευφροσύνη

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, με πολύ σπάνιες εικόνες, πραγματικό απόκτημα για όσους έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε για την τέχνη και τα «Ιερά τέρατα» που την υπηρέτησαν και την ανύψωσαν!

  Σας ευχαριστώ πολύ,με εκτίμηση.

  • Μαριάννα Καραβασίλη

   , Πράγματι, θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη για αυτό το «ιερόν τέρας» , Χαίρομαι που σας άρεσε το άρθρο και σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.