Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Οι άντρες δεν κλαίνε

solitude_by_karfozy

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι οι άντρες δεν κλαίνε αλλά μια ποιητική ανθολογία που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχει τίτλο «Ποιήματα που κάνουν τους μεγάλους άντρες να κλαίνε». Οι Anthony και Ben Holden, πατέρας και γιος, σκέφτηκαν να ρωτήσουν περίπου εκατό γνωστές προσωπικότητες διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, από πολλούς επαγγελματικούς χώρους, ποιά είναι τα ποιήματα που τους συγκινούν και τους φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Απαντήσεις έδωσαν οι Mike Leigh, Nick Cave  και Ian McEwan καθώς και οι Ken Follett, Stephen Fry, Salman Rushdie, Colin Firth, Seamus Heaney, John le Carré μεταξύ άλλων.

Ο Billy Collins που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ υπήρξε ανάμεσα στους ερωτηθέντες αλλά επελέγη επίσης από κάποιον από αυτούς.

Ποιοί ήταν, όμως, οι ποιητές που προκάλεσαν την μεγαλύτερη συγκίνηση;

Ο W.H. Auden αναφέρθηκε πέντε φορές, ο Philip Larkin, o A.E.Housman και ο Thomas Hardy  από τρεις φορές ο καθένας.

Αρκετές γυναίκες κάνουν τους άντρες να κλαίνε και μια από αυτές είναι η Έμιλυ Ντίκινσον.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για την ανθολογία, στην οποία περιλαμβάνονται και στίχοι του Ρούπερτ Μπρουκ που βρίσκεται θαμμένος στην Σκύρο, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα εδώ και εδώ.

Αν θέλετε να μας πείτε ποιό ποίημα συγκινεί εσάς, άντρες ή γυναίκες, μέχρι δακρύων, περιμένουμε τα σχόλιά σας.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Ελ.Παπ.

    Ενδιαφέρον άρθρο και τα links πολύ βοηθητικά για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει λετομέρεις (όπως εγώ!). Γενικά, βρίσκω την ποίηση συγκινητική και θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου, που ήταν δεινή αναγώστρια (διαβαζε στο πρωτότυπο σε τρεις γλώσσες!) και με μύησε στη λογοτεχνία, που όταν την είχα ρωτήσει αν διαβάζει ποίηση, μου είχε απαντήσει «όχι, γιατί συγκινούμαι».

    Η ποίηση λοιπον, δεν είναι για τους ανθρώπους που αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους!

    • Γεια σου Ελένη. Σωστό αυτό που έλεγε η γιαγιά σου, όμως επειδή γράφω ποιήματα πρέπει να σε ρωτήσω -εφ’όσον θέλεις να πεις- ποιά είναι τα ποιήματα που σε κάνουν να κλαις. Eμένα παλιότερα με έκανε να κλαίω με μαύρο δάκρυ η Λήθη του Λ.Μαβίλη κι ας μας παρότρυνε να κάνουμε το αντίθετο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.