Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Πέντε κτήρια εμπνευσμένα από τη φύση

exosquelette

της Παναγιώτας Λιάκου*

Είναι γνωστό πώς η φύση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία έμπνευσης για την τέχνη. Το ίδιο ισχύει και για την αρχιτεκτονική. Ιδιαιτέρως στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος της αρχιτεκτονικής έχει εστιάσει με ενδιαφέρον στη σχέση αρχιτεκτονικής και βιολογίας. Μια από τις εκδοχές αυτής της πολύπλευρης σχέσης είναι η αρχιτεκτονική που εμπνέεται από μορφές της φύσης. Παρακάτω, ακολουθούν πέντε παραδείγματα αρχιτεκτονικής όπου το τεχνητό μιμείται οργανισμούς και στοιχεία της φύσης.

Η Φωλιά του Πουλιού

birds_nest
Sparrow Nest Photo

Πρόκειται για το εθνικό στάδιο του Πεκίνου, που φιλοξένησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και τμήμα του αγωνιστικού μέρους στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Σχεδιασμένο από τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Jacques Herzog και Pierre de Meuron σε συνεργασία με τον κινέζο καλλιτέχνη Αi Weiwei, το μοναδικό αυτό αρχιτεκτόνημα από μακριά μοιάζει με ένα κυματιστό ελλειψογενές δοχείο από σκυρόδεμα που περιβάλλεται από ένα πολύπλοκο ατσάλινο στατικό πλέγμα. Αυτή η εντύπωση είναι που έκανε τους Κινέζους από πολύ νωρίς να βαφτίσουν το διάσημο, πλέον, στάδιο, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Φωλιά του Πουλιού». Εκτός από τη μορφή, στοιχεία της κατασκευαστικής λογικής του κτηρίου συγκρίνονται με την κατασκευή μιας φωλιάς από πουλιά. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, προκειμένου η οροφή να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις καιρικές συνθήκες, τα κενά της κατασκευής συμπληρώνονται με ένα είδος διαφανούς μεμβράνης, όπως ακριβώς τα πουλιά γεμίζουν με υλικό πληρώσεως τα κενά ανάμεσα στα υφαντά κλαδιά των φωλιών τους.

Ναός σε σχήμα άνθους λωτού

Lotus_temple_india

unnamed2

Ο ναός σε σχήμα λωτού ή αλλιώς Lotus Temple είναι ένας διάσημος θρησκευτικός χώρος που βρίσκεται στο Νέο Δελχί, στην Ινδία. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Πίστη Μπαχάι και έχει σχεδιαστεί από τον Ιρανό αρχιτέκτονα Fariborz Sahba. Το ιδιαίτερο αυτό κτήριο ολοκληρώθηκε το 1986 και έκτοτε έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Αποτελείται από 27 πέταλα κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Τα 27 πέταλα οργανώνονται σε τρεις ομάδες των εννέα πετάλων, η μια μέσα στην άλλη, θυμίζοντας την δομή του άνθους του λωτού. Τα εννέα εξωτερικά πέταλα του ναού αποτελούν πύλες εισόδου που οδηγούν σε μια κεντρική αίθουσα ύψους 40 μέτρων. Ο εξωτερικός χώρος του ναού είναι και αυτός διαμορφωμένος στη λογική των πετάλων του άνθους του λωτού. Αυτή τη φορά τα πέταλα μετατρέπονται σε εννέα επιφάνειες νερού, περιμετρικά από το ναό. Σύμφωνα με την Ινδική κουλτούρα ο λωτός συμβολίζει την απελευθέρωση από τον υλικό κόσμο. Ο άνθρωπος που αναζητά την πνευματικότητα βρίσκεται μέσα στον υλικό κόσμο χωρίς όμως να επηρεάζεται από αυτόν, όπως ο λωτός επιπλέει μέσα στο νερό χωρίς να καλύπτεται από αυτό. Έτσι, ο ναός του άνθους του λωτού συμβολίζει την πίστη στην καθαρότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την ελπίδα για την ανάδυση μια νέας εποχής.

Ταϊπέι 101

taipei_101

unnamed4

Πρόκειται για το τρίτο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του 2012, και έναν από τους διασημότερους ουρανοξύστες στην Ταϊπέι, πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Ο ουρανοξύστης των 101 ορόφων πάνω από το επίπεδο της γης, με το συνολικό του ύψος να φτάνει το μισό χιλιόμετρο (508 μέτρα), φιλοδοξεί να γίνει για την πόλη ότι είναι το Empire State Building για τη Νέα Υόρκη ή ο Πύργος του Eiffel για το Παρίσι, δηλαδή το απόλυτο σύμβολο της περιοχής. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες C.Y. Lee & Partners και η ψηλόλιγνη φιγούρα του είναι εμπνευσμένη από ένα εγχώριο φυτό, που δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας μπαμπού. Έτσι, το ψηλότερο κτήριο της Ταϊβάν υψώνεται στον ουρανό σαν ένα ευέλικτο, αλλά και ανθεκτικό μπαμπού, το οποίο σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση συμβολίζει την ανάπτυξη και την μάθηση.

Κατοικία κοχύλι (Nautilius House)

nautilius_house

Displaying nautilius 2.jpg

Για το τέλος αφήνουμε δύο παραδείγματα κατοικιών εμπνευσμένα από στοιχεία της φύσης. Το πρώτο είναι η «κατοικία κοχύλι», γνωστή ως Nautilius House, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη του Μεξικού και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Javier Senosiain. Με την αντισυμβατική αρχιτεκτονική του ο Javier Senosiain φέρνει την υδρόβια φύση πιο κοντά στην αρχιτεκτονική. Η κατοικία ανήκει σε ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, που είχε κουραστεί να ζει σε ένα συμβατικό σπίτι. Oι οργανικές φόρμες της αρχιτεκτονικής του Javier Senosiain κατάφεραν να τους προσφέρουν μια εναλλακτική κατοικία σε αρμονία με την φύση. Το κτήριο, έντονα μορφοκρατικό, μιμείται με μια υψηλή αίσθηση ρεαλισμού τη μορφή ενός κοχυλιού. Η οργανική γλυπτικότητα του αρχιτεκτονήματος καταφέρνει να δημιουργήσει την εντύπωση της ρευστότητας στο εσωτερικό της κατοικίας. Έτσι, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα η κοινωνική ζωή μέσα στο σπίτι μπορεί να ρέει με μια ανεμπόδιστη, συνεχή δυναμική. Οπωσδήποτε μας μένει αξέχαστη η χαρακτηριστική όψη της κατοικίας με τα πολύχρωμα βιτρό.

Κατοικία- Φύλλο (Leaf House)

Leaf_House

Displaying leaf house 4.jpg

Το τελευταίο παράδειγμα είναι μια κατοικία στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό στούντιο «Undercurrent Architects». Η οροφή του κτηρίου θυμίζει πεσμένα φύλλα, ενώ στηρίζεται σε έναν αχαλίνωτο στριφογυριστό ατσάλινο σκελετό που παραπέμπει σε κλαδιά δέντρου. Ο χώρος που παράγεται περιβάλλεται από ένα χυτό γυάλινο πέπλο. Έτσι, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες το κτήριο εντάσσεται καλύτερα στο τοπίο. Ο χρήστης βρίσκεται έξω στη φύση ακόμα και όταν είναι μέσα στο σπίτι του. Τέλος, η κατοικία διέπεται από μια σειρά περιβαλλοντικών αρχών σχετικές με τη διαχείριση της ενέργειας, την τεχνολογία και τα τοπικά υλικά. Έτσι, οι αρχιτέκτονες επιχειρούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση οργανικής αρχιτεκτονικής.

*Η Παναγιώτα Λιάκου είναι αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Πτολεμαϊδα και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε. Αγαπάει την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.