Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Άρτεμις Αγροτέρα και Μειλίχιος Ζεύς

M 001

του Νίκου Μωραϊτάκη

Η επαναδραστηριοποίηση της ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή του Μετς, επ’ακριβεία στις υπώρειες του Αρδηττού επί της οδού Καλλιρρόης στην άλλη πλευρά της οποίας βρίσκεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, απέδωσε πλούσιους καρπούς, που πολύ πρόσφατα είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσα από την επίσημη ανακοίνωση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας (Γ’ΕΠΚΑ) σχετικά με τον εντοπισμό του πολυθρύλητου ναού του Μειλιχίου Διός, τον οποίο ρητώς αναφέρει ο Παυσανίας (2ος αι.μ.Χ.) στα Αττικά του.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε γι’άλλη μια φορά η ακρίβεια της περιγραφής του μεγάλου περιηγητή της αρχαιότητας, ο οποίος κάνει λόγο για την ύπαρξη δύο ναών στον ίδιο χώρο και, συγκεκριμένα, του Ναού της εν Άγραις (συνοικία των Αθηνών) Αρτέμιδος και του Ναού του Μειλιχίου Διός. Όπως είναι ήδη γνωστό η ταύτιση του τελευταίου με τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα οικοδομικά κατάλοιπα έγινε βάσει της εύρεσης σ’ αυτό το σημείο της αναθηματικής επιγραφής:

Δ ΜΕΙ

(Πιθανότατα κάτω από το προστατευτικό τεντόπανο της φωτογραφίας που ακολουθεί).

M 018

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται ευκρινώς η τετράγωνης κάτοψης βάση ναϊκού οικοδομήματος που θεωρείται ότι ανήκει στην Αρτέμιδα Αγροτέρα, ακριβώς δηλαδή στο σημείο όπου στην αρχαιότητα γίνονταν την Άνοιξη τα Μικρά Ελευσίνια (Μυστήρια) και πρώτη μύηση, έξη μήνες πριν από την πραγματοποίηση των Μεγάλων Μυστηρίων στο Ελευσίνιο Ιερό.

M 008

Τέλος, αξιομνημόνευτη είναι η αποκάλυψη – μέχρι στο εν λόγω προ τινος υπό ανοικοδόμηση οικόπεδο – πλακόστρωτων δαπέδων δωματίων ύστερης εποχής –

M 003

M 004

ενώ αναμένεται πληρέστερη ενημέρωση – μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει ανασκαφών – για τα άλλα ευρήματα – διαφόρων, συμπεριλαμβανομένης και της νεωτέρας, εποχών – που απεικονίζονται στις λοιπές φωτογραφίες.

M 017

M 019

M 016

M 015

M 012

Υ.Γ. Ένα ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ 1 για το ναό της Αρτέμιδος

Σχολιάστε το άρθρο

  • Νατάσα Κεσμέτη

    Συν -Χαίρουμε καί Εὐχαριστοῦμε , κύριε Μωραϊτάκη. Θαυμάσιο !
    Οἱ κάτοικοι τοῦ Μέτς ,πρῶτοι ὡς πιό… ἄμεσοι,θά σᾶς εὐγνωμονοῦν.
    Καί εἰς ἄλλα : τόσο ἀπό τήν μεγάλη σας ἀρχαιογνωσία ὅσο καί ἀπό τίς ἐνδιαφέρουσες , φιλάρχαιου προσανατολισμοῦ,ἐκδρομές πού διοργανώνετε !
    ν.π καί ν.κ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.