Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κρυμμένη ομορφιά | Antonie van Leeuwenhoek

leeuwen

O Ολλανδός επιστήμονας του 17ου αιώνα Antonie van Leeuwenhoek, συνομήλικος του συμπατριώτη του Johannes Vermeer, ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή ως έμπορος υφασμάτων και στη συνέχεια ως επιστήμονας παρόλο που δεν είχε λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση. Πειραματίστηκε με τους αμφίκυρτους φακούς μικρής εστιακής απόστασης και κατόρθωσε να πετύχει μεγεθύνσεις και διαύγεια εικόνων, χάρη σε μια υψηλής ποιότητας μέθοδο κοπής των φακών που κράτησε μυστική. Η μέθοδος κοπής βρέθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από Ρώσους επιστήμονες. Με τα όργανα που κατασκεύασε είδε οργανισμούς και κύτταρα όπως πρωτόζωα, ερυθροκύτταρα και σπερματοζωάρια που μέχρι τότε δεν είχε δει κανείς και ξεπέρασε έναν άλλο μεγάλο επιστήμονα, τον Βρετανό Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke). Επιβεβαίωσε την ύπαρξη των βακτηριδίων και καθιερώθηκε επισήμως ως ο διασημότερος ειδικός της μικροσκοπίας της εποχής του. Η δουλειά του άνοιξε νέα πεδία επιστημονικής μελέτης που αποτέλεσαν τη βάση της σύγχρονης κυτταρικής βιολογίας και της μικροβιολογίας. Έφερε επανάσταση όχι μόνο στο χώρο της βιολογίας αλλά και της φιλοσοφίας καθώς ανέτρεψε την ευρύτερη κατανόηση του έμβιου.

Van_Leeuwenhoek_microscopes_by_Henry_Baker

Το ακόλουθο κινούμενο σχέδιο του The New York Times/Sweet Fern 2014, αποδίδει γλαφυρά τη σημασία και τη συμβολή των παρατηρήσεων του Leeuwenhoek αλλά και τη χαρά που συνόδευσε τις εκπληκτικές του ανακαλύψεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.