Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μεντεσέδες | Erri De Luca

ErrideLuca

Κείμενο του Ιταλού λογοτέχνη, μεταφραστή και ποιητή Erri De Luca από το βιβλίο του Alzaia, 1998, εκδόσεις Bibliothèque Rivages, σελ. 35-36.

Την μετάφραση από τα γαλλικά (μετ. Danièle Valin) έκανε η Φαίδρα Σίμιτσεκ.

——–

Ο Γαλιλαίος, πνεύμα με περιέργεια για τα πάντα, επενέβαινε και στην λογοτεχνία. Σχολίαζε αρνητικά το επικό ποίημα «Η απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ » γιατί στην περιγραφή του παλατιού της Αρμίντα, ο ποιητής Τορκουάτο Τάσσο (Torquato Tasso) ανέφερε πόρτες από ασήμι τοποθετημένες πάνω σε χρυσούς μεντεσέδες. Τέτοιοι μηχανισμοί, που δεν είναι ορατοί στο μάτι, είναι συνήθως φτιαγμένοι από ανθεκτικό μέταλλο και χωρίς ιδιαίτερη αξία: εκεί ήταν η αντίρρηση του Γαλιλαίου. Ο καλλιτέχνης, το γνωρίζουμε, είναι σπάταλος, δεν υπολογίζει το κόστος. Ο άνθρωπος των γραμμάτων επίσης, με εξαίρεση τον σκηνοθέτη, που έχει να υπολογίσει τον παραγωγό. Αλλά η σπατάλη δεν είχε ξεφύγει του επιστήμονα. Αυτός που ήταν ο πρώτος στον κόσμο που είδε τους κρατήρες και τα βουνά της σελήνης μέσα από το τηλεσκόπιο, που είχε εφεύρει και έδειξε ότι ο αέρας είχε ένα βάρος (το ήξερε απ΄τον Θεό που λέει, «δίνω βαρύτητα στον άνεμο » Ιώβ, 28, 25) απαιτούσε ακόμα και στη λογοτεχνία μια ορθή χρήση των υλικών. Απ΄την άλλη, ο Τάσσο έβρισκε πολύτιμους τους μεντεσέδες της πύλης. Ίσως είχε ακούσει τη φράση του Ταλμούδ που λέει : « οι μεντεσέδες υποστηρίζουν την πόρτα και οι δοκιμασίες τον άνθρωπο ». Αν είσαι ικανός να δέχεσαι τις δοκιμασίες και να τις επωμίζεσαι, θεωρώντας τις ένδειξη της αντοχής σου και της οντότητάς σου, τότε αυτές οι λύπες θα μεταμορφωθούν σε “μεντεσέδες” του εαυτού σου και θα είναι το στήριγμά σου. Είναι ωραίο να ξέρει κανείς ότι ο καθένας μας καταφέρνει να στηρίζεται με όλο το βάρος του πάνω στις δοκιμασίες που συναντάει, ώστε να ζυγιστεί. Οι δοκιμασίες έχουν για μας την ίδια λειτουργία που έχουν οι μεντεσέδες που υποστηρίζουν μια πόρτα. Σε λογοτεχνική διαφωνία με τον Γαλιλαίο, ο Τορκουάτο Τάσσο είχε δίκιο να τους κάνει χρυσούς.

Σχολιάστε το άρθρο

 • John Milton, On the Morning of Christ’s Nativity
  Compos’d 1629

  While the Creator Great
  His constellations set,
  And the well-balanc’t world on hinges hung,

  Ενώ ο Μέγας Δημιουργός
  Έστηνε τους αστερισμούς του
  Και κρέμαγε σε μεντεσέδες τον κόσμο
  Ώστε καλά να ισορροπήσει

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.