Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

“Someone to watch over me”

someone_to_watch_over_me

Ίσως γίνομαι βαρετή να το λέω και να το ξαναλέω, αλλά υπάρχουν μερικά τραγούδια που είναι τόσο, μα τόσο τυχερά. Τυχερά, γιατί έχουν εξαιρετικούς συντελεστές ή τυχερά γιατί έχουν ερμηνευτεί από τους καλύτερους ή τυχερά γιατί τα λάτρεψε το κοινό. Ή υπερτυχερά γιατί συνδύασαν όλα τα παραπάνω. Ένα τέτοιο κομμάτι είναι το Someone to watch over me.

Tο 1926 ο συνθέτης George Gershwin μαζί με τον στιχουργό αδελφό του, Ira Gershwin, δημιούργησαν το μιούζικαλ “Oh Kay”. Ένα από τα τραγούδια του μιούζικαλ, ο George το προόριζε να είναι ένα ζωηρό, ρυθμικό κομμάτι που θα παρουσιαζόταν με κάποιο χορευτικό νούμερο. Στίχοι δεν είχαν ακόμα γραφτεί, αφού δεν ήξεραν σε ποιό σημείο του έργου θα έμπαινε κι έτσι ο Ira περίμενε.

Κάποια όμως μέρα, χωρίς να το καταλάβει πώς, ο George το έπαιξε στο πιάνο αργά, σαν μπαλάντα.

Κάτι έκανε «κλικ» στους δυο αδερφούς και κατέληξαν ότι το τραγούδι αυτό έπρεπε σαφώς να είναι μια ρομαντική μπαλάντα. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο (μετέπειτα διάσημος στιχουργός, από τους καλύτερους στις δεκατετίες ’30 & ’40) Howard Dietz και ακούγοντας αυτή την μπαλάντα πρότεινε να της δώσουν τον τίτλο “Someone to watch over me”. Ο Ira , που τό’χε πάντα δύσκολο να βρει τίτλους για τα τραγούδια του πήρε τον τίτλο και σιγά-σιγά του έβαλε τους στίχους που ξέρουμε. Μετά από χρόνια βέβαια, ο Dietz , άρχισε να υποστηρίζει ότι όλοι οι στίχοι είναι δικοί του, καθότι την εποχή εκείνη ο Ira ήταν άρρωστος σε κάποιο νοσοσκομείο. Τα δικαστήρια όμως απεφάνθησαν υπέρ του Ira κι έτσι έληξε το θέμα. Το τραγούδι μιλά για την συνεχή προσμονή και αναζήτηση της μεγάλης αγάπης. Συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς (“I’m a little lamb, who’s lost in the woods”), εκφράζουν την λαχτάρα για τον ερχομό αυτού του «κάποιου που θα την προσέχει».

Ο απαιτητικός ρόλος της πρωταγωνίστριας Kay του μιούζικαλ, πήγε στην Αγγλίδα σταρ της εποχής Gertrude Lawrence. Ο G. Gershwin μάλιστα, προκειμένου να κάνει το συγκεκριμένο τραγούδι πιο συναισθηματικό (ίσως και πιο μελό), έδωσε στην G. Lawrence μια άθλια πάνινη κουκλίτσα που την κρατούσε στο χέρι, την κοιτούσε και της τραγουδούσε με μια παιδική απλότητα (που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει το τραγούδι αυτό), προκαλώντας έτσι ρίγη συγκίνησης στο κοινό. Η πρώτη ηχογραφημένη έκδοση του Someone to watch over me είναι με την φωνή της G. Lawrence και συνοδεία πιάνου, το 1926, τη χρονιά δηλαδή που παίχτηκε και το Oh Kay. Έναν μήνα μετά, το ηχογραφεί ο George Gerswin σε μια ορχηστρική εκτέλεση στο πιάνο (σαφώς πιο γρήγορη, σε στυλ ragtime και άρα πιο κοντινή στην αρχική ιδέα του χορευτικού κοματιού). Και την επόμενη χρονιά, μετά την μεγάλη επιτυχία του έργου στο θέατρο, το ξανα-ηχογραφεί η G. Lawrence με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας.

Το “Someone to watch over me”, το τραγούδησαν έκτοτε πάμπολλοι σπουδαίοι (και μη) τραγουδιστές. Είναι πια μια από τις πιο κλασικές τζαζ (και όχι μόνον) μπαλάντες. Το 1944 το τραγούδησε η Judy Garland σε κάποιο φιλανθρωπικό γκαλά, το 1946 ο Frank Sinatra, το 1950 η Ella Fitzgerald ( σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του μοναδικού Nelson Riddle),

ο Chet Baker το 1953, η Sarah Vaughan το 1957, η Etta James το 1962, η Rosemary Clooney το 1963, η Barbra Streisand το 1965, ο Willie Nelson το 1978, η Linda Ronstadt το 1983 (από το εξαιρετικό της άλμπουμ “What’s new” σε ενορχήστρωση Nelson Riddle),

ο Chick Corea (στο πιάνο από το L.P. “solo piano expressions”) το 1993, ο Elton John το 1994, η Sinead O’Connor το 1998, η Amy  Winehouse το 2008 και δεν έχω αναφέρει ούτε τους μισούς! Κάποιοι απ’αυτούς μάλιστα το έχουν τραγουδήσει σε περισσότερες από μια εκτελέσεις. Το 1968 o Robert Wise γύρισε την ταινία “Star” που αφηγείτο την ζωή της Gertrude Lawrence, την οποία ενσάρκωσε η Julie Andrews (δίνοντας και μια πολύ καλή ερμηνεία του τραγουδιού μας, βέβαια). Ο Frank Sinatra παίζει στο πιάνο και τραγουδά το Someone to watch over me (μέσα σε ένα μπαρ κι ενώ κανείς, εκτός από την Doris Day, δεν του δίνει σημασία) και στην ταινία του 1954 “Young At Heart”. Το 1987 στην πολύ καλή ταινία του Ridley Scott “Someone to watch over me” ακούγεται το τραγούδι σε τρεις εκτελέσεις: από τον Sting, από την Roberta Flack και από τον τενόρο σαξοφωνίστα Gene Ammons (υπέροχη ορχηστρική εκτέλεση).

Επίσης, το τραγούδι ακούγεται και σε ορχηστρική εκτέλεση στο Manhattan του Woody Allen (1979) στην γνωστή σκηνή στην Queensboro bridge.

Ακόμα και η Γιαπωνέζα σούπερ σταρ της ποπ Ayaka Hirahara, δεν ξεχνά να το λέει στις μεγάλες της συναυλίες (και δεν είναι καθόλου κακή, μα καθόλου)

Όπως είπαμε, οι εκτελέσεις είναι δεκάδες και πολλές από αυτές έχουν μάλλον ξεπεράσει την πρωτότυπη εκτέλεση της Gertrude Lawrence (που ακούγεται εξ άλλου και κάπως παρωχημένη).

Προσωπικά, αγαπώ ιδιαίτερα αυτή της Linda Ronstadt, και γιατί η φωνή της είναι μια από τις πολύ αγαπημένες μου, αλλά κυρίως γιατί έτσι γνώρισα αυτό το τραγούδι.

Εσείς, ποια εκτέλεση προτιμάτε;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.