Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Το ταξίδι της φιλοσοφίας στην Ανατολή», του Χασάν Μπαντάουι

al_farabi

Η απόδειξη της σημασίας και της αξίας της διδασκαλίας των μεγάλων φιλοσόφων, όπως  του Πλάτωνα, αποδεικνύεται απλά και μόνο από το άμεσο, αλλά και διαχρονικό οικουμενικό ενδιαφέρον για τις αξίες που δίδαξαν.

Τονίζουμε τη διαχρονικότητα και το επίκαιρο των μηνυμάτων που προβάλλουν τα έργα τους, προσπαθώντας να αφυπνίσουν τους ανθρώπους μαζί με το Αγαθό, το Όμορφο, το Αληθές και το Δίκαιο. Ο Πλάτωνας είχε και αυτός το μερίδιό του στο χώρο του μεταφραστικού Κινήματος της Βαγδάτης του 9ου/10ου αιώνα. Εμφανίστηκε στην διανοητική επικράτεια του αραβοϊσλαμικού κόσμου με δυο μορφές ή αντιλήψεις: του ίδιου του Πλάτωνα και του Πλωτίνου, ταράσσοντας έτσι την αταραξία της καθ` ημάς Ανατολής. Η «Αθήνα της Ανατολής», η Βαγδάτη, απέκτησε τον δικό της αραβόφωνο Πλάτωνα, τον Αλ-φαράμπι (872-950 μ. Χ.), γνωστό στη μεσαιωνική Δύση ως Al-Farabius, ο οποίος αναπαρήγαγε τον Πλάτωνα, μεταφράζοντάς τον, ερμηνεύοντάς τον και δρώντας ως φορέας του πλατωνισμού και στη Δύση και στην Ανατολή… Χαρακτηριστική επίδραση του Πλάτωνα στον Αλ-Φαράμπι είναι το περίφημο έργο του που φέρει σχεδόν τον ίδιο τίτλο η «Ιδανική Πολιτεία | Αλ-Μαντίνα Αλ-Φαντίλα».

Κατά τον Πλάτωνα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για έναν αληθινό φιλόσοφο από το να κυβερνιέται από τους κατωτέρους του…: «όταν οι φιλόσοφοι βασιλεύσουν και οι βασιλείς φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί.»

_____________

Σχετικές βιβλιογραφικές προτάσεις:

Εισαγωγή στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου, Θεσσαλονίκη, Βάνιας, 2003

_____________

O Hassan Badawy (Χασάν Μπαντάουι) είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο τη «Μεσαιωνική Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού κόσμου». Παράλληλα τα τελευταία χρόνια δίδαξε ιστορία του αραβοϊσλαμικού κόσμου στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κος Μπαντάουι είναι προσκεκλημένος ομηλητής στην ανοιχτή συζήτηση πολιτισμού & επιστήμης με θέμα “Η Φιλοσοφία στη ζωή” που διοργανώνει ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη. H ομιλία του έχει θέμα «Το ταξίδι της φιλοσοφίας στην Ανατολή».

HMERA_FILOSOFIAS_AFISA

Η εκδήλωση τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Αποτελεί συνέχεια της επιτυχούς περσινής εκδήλωσης αφιερωμένης στην επέτειο της ίδρυσης της Ακαδημίας του Πλάτωνα, 24 αιώνες πριν. Η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αποσκοπεί στη διερεύνηση της πρακτικής συμβολής της Φιλοσοφίας στη ζωή του ανθρώπου, σε τομείς όπως η Αστρονομία, η Ιστορία και η Ψυχολογία και Αυτοβελτίωση.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι και τα θέματα που θα συζητηθούν:

Φιλοσοφία για τη ζωή, Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής φυσικής, ερευνητής του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη».

Φιλοσοφώντας τον έναστρο ουρανό, Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, αναπλ. καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Φιλοσοφία στην πράξη, καθηγητής Γιώργος Πλάνας, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη».

Ημερ/νία & ώρα: 19 Νοεμβρίου του 2014, στις 21.00
Πού : βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24

Το People & Ideas είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης