Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Φιλοσοφία στην πράξη, του Γιώργου Πλάνα

philosophie

Η Φιλοσοφία στην πράξη βιώνεται. Μας βοηθά να μπούμε σε διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Το να είναι κανείς φιλόσοφος είναι ένας τρόπος ζωής σε σύμπνοια με τις ουσιαστικές αξίες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον κόσμο.

Η καλλιέργεια μιας ζωής με πανανθρώπινες αξίες είναι η βάση για έναν ενεργό και συμμετοχικό πολιτισμό: ο άνθρωπος γίνεται συνάνθρωπος, ζει με τις αξίες της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας, της ενεργού δράσης για το ομαδικό καλό.

Η Φιλοσοφία που προωθεί ο Διεθνής Οργανισμός «Νέα Ακρόπολη» είναι «η φιλοσοφία στην πράξη»: η εφαρμογή της γνώσης που οδηγεί σε έναν καλύτερο άνθρωπο και, επομένως, σε έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ένας τρόπος ζωής που συνίσταται στο να γίνονται πράξη οι διδασκαλίες των σοφών όλων των εποχών.

Αν η φιλοσοφία – ως αναζήτηση της αλήθειας – καταφέρνει να μας φέρει πιο κοντά στη ρίζα των πραγμάτων, στη βαθύτερη αιτία τους, τότε το κάθε τι αποκτά καινούριο νόημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί δρούμε και ποιον ωφελούμε με τις πράξεις μας, καθώς και τι θέλουμε να επιτύχουμε.

Μια πρακτική φιλοσοφία που βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν, να εναρμονιστούν με τους συνανθρώπους τους και τον κόσμο, να αποδεχθεί ο καθένας ποιος είναι και να αγωνιστεί για το ποιος θέλει να είναι.

_____________

Σχετικές βιβλιογραφικές προτάσεις:

Ο Ρόλος της Φιλοσοφίας στην Τρίτη Χιλιετία – Εκδόσεις «Νέα Ακρόπολη»
Αρχαίοι Πολιτισμοί του Περού – Εκδόσεις «Νέα Ακρόπολη»
Εισαγωγή στη σοφία της Ανατολής – Εκδόσεις «Νέα Ακρόπολη»
Μαθηματικές Αρμονίες του Σύμπαντος – Εκδόσεις «Νέα Ακρόπολη»

_____________

Ο Γιώργος Πλάνας είναι καθηγητής Φιλοσοφίας, Συμβολολογίας και Αρχαίων Φιλοσοφικών Θεωριών. Επί 37 χρόνια ασχολείται με τον τομέα της επιμόρφωσης αναπτύσσοντας, μέσα από τη διδασκαλία, την έρευνα και τη συγγραφή, φιλοσοφικές ύλες όπως Ηθική Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Φιλοσοφία της Ανατολής και της Δύσης, Ρητορική, Παιδαγωγική, Αρχαιολογία, Συμβολολογία. Είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φιλοσοφικού και Πολιτιστικού Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» και διευθυντής του φιλοσοφικού περιοδικού των Εκδόσεων «Νέα Ακρόπολη».

Ο Γιώργος Πλάνας είναι προσκεκλημένος ομηλητής στην ανοιχτή συζήτηση πολιτισμού & επιστήμης με θέμα “Η Φιλοσοφία στη ζωή” που διοργανώνει ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη. H ομιλία του έχει θέμα » Η Φιλοσοφία στην πράξη».

HMERA_FILOSOFIAS_AFISA

Η εκδήλωση τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Αποτελεί συνέχεια της επιτυχούς περσινήςεκδήλωσης αφιερωμένης στην επέτειο της ίδρυσης της Ακαδημίας του Πλάτωνα, 24 αιώνες πριν. Η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αποσκοπεί στη διερεύνηση της πρακτικής συμβολής της Φιλοσοφίας στη ζωή του ανθρώπου, σε τομείς όπως η Αστρονομία, η Ιστορία και η Ψυχολογία και Αυτοβελτίωση.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι και τα θέματα που θα συζητηθούν:

Φιλοσοφία για τη ζωή, Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής φυσικής, ερευνητής του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη».

Φιλοσοφώντας τον έναστρο ουρανό, Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, αναπλ. καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ταξίδι της φιλοσοφίας στην Ανατολή, Dr. Hassan Badawy, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ημερ/νία & ώρα: 19 Νοεμβρίου του 2014, στις 21.00
Πού : βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24

Το People & Ideas είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης

Σχολιάστε το άρθρο

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται