Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Κορνηλία Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου: Μια εκδότρια από την Κωνσταντινούπολη

prosklisi 2

Μια εκδήλωση για την ζωή και το έργο της λόγιας εκδότριας Κορνηλίας Πρεβεζιώτου – Ταβανιώτου (Κωνσταντινούπολη 1878 – Αθήνα 1964) διοργανώνεται το

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 17.30-20.30 μ.μ., στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Θόλου 5, στην Πλάκα.

Την έκθεση με την οποία θα μπορεί κανείς να γνωρίσει καλύτερα την γυναίκα αυτή, επιμελείται η Μουσειολόγος Μίνα Α. Καραγιάννη.

Η Κορνηλία Πρεβεζιώτου – Ταβανιώτου αγωνίστηκε με δυναμισμό για τις αρχές της. Ήταν τυχερή γιατί έζησε σε δύο από τις σπουδαιότερες πόλεις της ελληνικής ιστορίας. Στην Κωνσταντινούπολη, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία, αν και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες γύρω της ήταν εξόχως δυσμενείς, η ίδια ανέπτυξε σημαντική λόγια και εμπορική δράση. Στη συνέχεια, στη δύση του βίου της, έζησε στην Αθήνα μια ζωή πιο ήρεμη αλλά με το ίδιο πάθος της συγγραφής και τις ίδιες ιδέες.

Aν και η ζωή μιας γυναίκας, μάνας, εκδότριας, λόγιας, δημοσιογράφου, ποιήτριας δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτί αναμνήσεων, η εκδήλωση μαζί με την έκθεση, επιχειρούν να ανασυνθέσουν με πραγματικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνική φαντασία την προσωπικότητα της Κορνηλίας Πρεβεζιώτου-Ταβανιώτου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών, Καθ. (ΕΜΠ), Νικόλαο Ουζούνογλου

Ο ελληνικός γυναικείος τύπος στον οθωμανικό χώρο: το φαινόμενο, οι προεκτάσεις και η πορεία του,
Κατερίνα Δαλακούρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Λησμονημένες» γυναίκες συγγραφείς στα μονοπάτια της ιστοριογραφίας,
Ασπασία Βασιλάκη, Εκπαιδευτικός – MeD στην Ιστορία της Εκπαίδευσης

«Υποθέσατε γυναίκα δημοσιογραφούσαν»: Η Κορνηλία Πρεβεζιώτου ως διευθύντρια του Κωνσταντινουπολίτικου περιοδικού Η Βοσπορίς (1899-1906),
Πέρσα Αποστολή, Φιλόλογος, μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

«Αι Αναμνήσεις» από τη ζωή και το έργο της Κορνηλίας Πρεβεζιώτου – Ταβανιώτου,
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, υπ. διδάκτωρ, τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης

Οικογενειακές αφηγήσεις,
Παναγιώτης Ταβανιώτης, Αρχιτέκτονας, εγγονός της εκδότριας

ekthesi2ekthesi

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.