Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η περιστρεφόμενη τραπεζαρία του Νέρωνος

rotatingdiningtable3

Γάλλοι και Ιταλοί αρχαιολόγοι προσπάθησαν να ανασυνθέσουν την τραπεζαρία του Νέρωνος στην Ρώμη, η οποία κατά τα γραφόμενα του ιστορικού Σουετωνίου στο έργο  του «Βίοι Δώδεκα Καισάρων» ήταν μια από πολλές, αλλά ήταν επίσης η κύρια, είχε σχήμα στρογγυλό και περιστρεφόταν μέρα νύχτα γύρω από τον εαυτό της, μιμούμενη την κίνηση της Γης.

domusaurea

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2009 στον Παλατίνο λόφο και τα ερείπια του κτηρίου με την ιδιαίτερα περίπλοκη δομή και τον ιδιαίτερο περιστροφικό μηχανισμό, που κινείτο πολύ αργά, μάλλον με νερό, ανακαλύφθηκαν το 2011. Η κυλινδρική αυτή κατασκευή απεικονίζεται σ’ένα νόμισμα της εποχής του Νέρωνος. Το 68 π.Χ. μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, το κτίσμα εγκαταλείφθηκε αλλά χάρη σ’αυτή την ταινία ανασυντίθεται κατά κάποιο τρόπο και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα της πανοραμικής θέας που απολάμβανε ο Νέρων και οι συνδαιτυμόνες του όταν έτρωγαν. Υπήρξε κατά μία πιθανότητα έργο των αρχιτεκτόνων Κελέρου και Σεβήρου που αναφέρονται στον Τάκιτο και είχαν κατασκευάσει την βίλλα του Νέρωνος Domus Aurea (Xρυσή Κατοικία) στην Ρώμη

Πηγή

Σχολιάστε το άρθρο

  • Η ιδέα να τρώω και να στριφογυρίζω μου φέρνει ζαλάδα. Αλλά μου φαίνεται πως κάτι παρόμοιο υπήρχε στον πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Ένα εστιατόριο με τζαμαρία, ψηλά, που περιστρεφόταν κατά τον ίδιο τρόπο, αν θυμάμαι καλά.

  • Εύη Ντάφη

    Είδα την ταινία στο φεστιβάλ του Split φέτος και γνώρισα τους συντελεστές της, οι οποίοι βραβεύτηκαν για μια άλλη ταινία τους.
    Στα παραλειπόμενα της παραγωγής ο Paul Rembaud μου αφηγήθηκε πως η Françoise Villedieu, η αρχαιολόγος που ερεύνησε το μνημείο του Νέρωνα, και συνεργάστηκε βέβαια στην παραγωγή της ταινία, δυσκολεύτηκε να πείσει τους χρηματοδότες για την ύπαρξη αυτού του εκπληκτικού μηχανισμού, και αυτό – όπως μου αφηγηθήκανε – κυρίως επειδή είναι γυναίκα. Αυτά στη Γαλλία τους 2014…

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.