Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Άγιος Σεβαστιανός reloaded

self_portrait_as_st_sebastian_1914

Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού έχει αποτελέσει την αφετηρία έμπνευσης πολλών έργων τέχνης. Είναι γεγονός ότι οι ζωγράφοι έχουν δείξει μια ιδιαίτερη, δυσανάλογη προτίμηση στο μαρτύριο αυτού του αγίου σε σχέση με των άλλων που υπέστησαν ίδια ή παρεμφερή μαρτύρια.

Είναι ίσως η ελπίδα που αυτό το μαρτύριο γεννάει, μια που ο Σεβαστιανός σώζεται από τα βέλη για να πεθάνει αργότερα, πάντα διωκόμενος από τους Ρωμαίους, χτυπημένος με ρόπαλα.

Είναι ίσως το θέαμα του γυμνού, απροστάτευτου νέου που πιστός στις ιδέες του προτάσσει το στήθος στα βέλη των απίστων με ένα βλέμμα γλυκειάς εγκαρτέρησης.

Πολλά έχουν γραφτεί το σίγουρο είναι ότι ο πάσχων Σεβαστιανός έχει διαπεράσει την ιστορία της τέχνης από τις αυστηρές εικόνες της βυζαντινής εικονογραφίας έως τη σύγχρονη τέχνη. Κι αν τα έργα του Andrea Mantegna

mantegna

και του Greco

agios_sevastianos_el_greco

μας είναι γνωστά ας δούμε πως η σύγχρονη ελληνική εικαστική έκφραση και όχι μόνο έχει προσεγγίσει το θέμα μέσα από τους πίνακες των : Schiele, Τσαρούχη, Jarman, Γουλάκου, Herring και τα γλυπτά των Πανιάρα και Takis.

sebastianos tsaroyxhs

paniaras

derak_jarman

periklis_goulakos

keith_haring

takis
Οι φωτογραφίες των έργων των Κ. Πανιάρα και Takis  προέρχονται από τον κατάλογο της εκθέσεως «Ζωγραφικός χώρος-Θεατρικότητα» Μουσείο Μπενάκη- Βίλλα Κουλούρα.1985.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.