Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Pino Mango (6/11/1954-7/12/2014)

MAngo

O Giuseppe (Pino) Mango, είχε γεννηθεί στην επαρχία της Potenza στην Basilicata της Ν. Ιταλίας, το 1954. Άκουγε και έπαιζε blues και ροκ από πολύ μικρός. Το 1975 πήγε στην Ρώμη, για να «βρει την τύχη του», την μουσική του τύχη, εννοείται. Πράγματι το 1976, έκανε το πρώτο του L.P. “La mia ragazza e’ un gran caldo”. Δυο από τα τραγούδια του («Per te che mi apri l’universo» και «Tu pioggia io mattino» ) τραβούν την προσοχή της Patty Pravo και τα χρησιμοποεί στο άλμπουμ της Tanto. Η δεκαετία του ’80 και το πρώτο μισό της επόμενης είναι για τον Pino Mango και δημιουργικές και του χαρίζουν επιτυχίες. Το 1985 πρώτο βραβείο στο Σαν Ρέμο με το Il Viaggio, μετέπειτα παρουσίες στο ίδιο (πάντα σπουδαίο για το ιταλικό τραγούδι ) φεστιβάλ, μεγάλες επιτυχίες σαν ερμηνευτής αλλά και σαν συνθέτης (Oro, Australia, Lei verrà, Odissea, Bella d’estate, Nella mia città, Come Monna Lisa, Mediterraneo, Dove vai, Giulietta, La rondine) κι έτσι γίνεται ένα από τα πρώτα και πιο αγαπητά ονόματα στην πατρίδα του. Συνεργάστηκε με τον Lucio Dalla, τον στιχουργό Mogol, τον Franco Battiato και τον Andrea Bocelli μεταξύ άλλων. Σαν συνθέτης πάντα προσπαθούσε να είναι συνεπής προς την τέχνη του, πειραματιζόταν με διάφορα στυλ, με καινούργιες ιδέες, αλλά ήταν και απλός, όχι υπερβολικός, για να είναι κατανοητός από το κοινό του. Σαν τραγουδιστής, ήταν μοναδικός. Είχε μια σπουδαία, χαρακτηριστική, πραγματικά μοναδική φωνή. Στις 7 Δεκεμβρίου στη διάρκεια μιας συναυλίας στην Matera, ενώ τραγουδούσε το Oro, αισθάνθηκε άσχημα, ζήτησε συγγνώμη από το κοινό και ύστερα από λίγο ξεψύχησε. Θα λείψει πολύ στους Ιταλούς που τον αγαπούσαν τόσο, αλλά και σε όσους τον ήξεραν και τον άκουγαν.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Έλενα

    Ωραίο και ενημερωτικό το άρθρο. Είχα ακούσει την είδηση του αλλά δεν ήξερα πολλά για αυτόν. Το Mediterraneo μου άρεσε πολύ , και το τραγούδι και το βίντεο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.