Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Gian Lorenzo Bernini | Μια παλιόβαρκα

Rome_Fontana_dei_Quattro_Fiume

Όσοι έχετε επισκεφτεί την Ρώμη έχετε θαυμάσει οπωσδήποτε τα έργα του μεγάλου γλύπτη Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι (Gian Lorenzo Bernini), πρωτοπόρου καλλιτέχνη του ευρωπαϊκού μπαρόκ, ο οποίος μεγαλούργησε τον 17ο αιώνα. Πραγματικός θρύλος όχι μόνο της γλυπτικής αλλά και της ζωγραφικής, της αρχιτεκτονικής, του σχεδίου, της λογοτεχνίας και του θεάτρου, ο Μπερνίνι, αν και καταγόταν από τη Νάπολη, σφράγισε την εικόνα της Ρώμης και εργάστηκε στην υπηρεσία κληρικών –συγκεκριμένα πρόλαβε στην διάρκεια της ζωής του 6 Πάπες! – και λαϊκών. Μεταξύ των πιο γνωστών του έργων είναι το μπρούτζινο κιβώριο ή κουβούκλιο στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ο σχεδιασμός της μεγάλης πλατείας έξω απ’την ίδια εκκλησία, καθώς και η Πιάτσα Ναβόννα με την κρήνη των τεσσάρων ποταμών.

Barcaccia

To 2015 η όμορφη Barcaccia, η Παλιόβαρκα δηλαδή, ή το Σαπιοκάραβο, όπως ονομάζεται το μαρμάρινο συντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια, έργο του Μπερνίνι και του πατρός του, Πιέτρο, υπέστη ζημιές από οπαδούς της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φέγιενορντ, οι οποίοι είχαν έρθει στην ιταλική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι εναντίον της Ρόμα. Οι σύγχρονοι βάρβαροι σε κατάσταση μέθης, δεν σεβάστηκαν το υπέροχο έργο τέχνης που φτιάχτηκε τόσους αιώνες πριν στο σχήμα μισοβυθισμένου πλοίου για να θυμίζει πόσο συχνά πλημμύριζε τότε ο Τίβερης.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.