Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σταγόνα | Erri De Luca

an

Ένα ανοιξιάτικο βράδυ, συνάντησα την Αntonella. Η ομάδα Assemblea Teatro του Τορίνο με είχε καλέσει για την παράσταση ενός έργου διανθισμένου με κείμενα, μερικά εκ των οποίων προέρχονται από ένα βιβλίο μου. Ο τίτλος του κειμένου είναι : μια σταγόνα μέλι μιας λουλουδιασμένης μέρας. Έχει να κάνει με αγγέλους, και με τα πηγαινέλα τους στο ισόγειο των θνητών. Η παράσταση λαμβάνει χώρα σε μια εκκλησία του Pinerolo. Γνωρίστηκα με την Antonella : με πτυχίο φιλολογίας, ψάχνει χωρίς ελπίδα για δουλειά και αδιάκοπα βρίσκεται στο μέτωπο του αγώνα της, και καθώς κάθε μέρα που περνά αποτελεί οπισθοχώρηση, δεν πρέπει να περάσει καμμία χωρίς αντίσταση. Οπότε πήγε στο βιβλιοπωλείο Campus του Τορίνο, πήρε μερικά αντίτυπα των βιβλίων μου και ήρθε το βράδυ στο Pinerolo για να προσπαθήσει να τα πουλήσει, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε μια συζήτηση μετά την παράσταση. Δεν εργάζεται σ΄αυτό το βιβλιοπωλείο, απλώς προσπάθησε να βρει ένα τέχνασμα για να δημιουργήσει μια ευκαιρία εισόδου. Τα μεσάνυχτα, είναι ακόμα εκεί και μου λέει για τις αυριανές της προσπάθειες.

Σου ζητώ ένα ασυγχώρητο συγγνώμη, Αντονέλλα, που ανήκεις σε μια κοινωνία που δεν ξέρει τι να σε κάνει, τι να κάνει τις σπουδές σου, την επιθυμία σου να είσαι χρήσιμη, την πολύτιμο πλούτο της ύπαρξής σου. Η καθαρή σου επιμονή, Αντονέλλα, χωρίς ίχνος πίκρας, σπαταλιέται μάταια. Η ανεργία δεν είναι μόνο μια έλλειψη εισοδήματος: είναι μια προσβολή στην καλή θέληση, στις σπουδές, στις ελπίδες νέων ανθρώπων, γεμάτες ζωή και αξία. Δεν ξέρουμε τι να σε κάνουμε, αυτό σου πετάνε στα μούτρα ένα σωρό ενήλικες. Μια κοινωνία που ξεχειλίζει από εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν και που τις αμελεί, ενώ αφήνει στην άκρη αποθέματα που χάνονται μέσα στον μύλο της αναμονής.

Ούτε απόψε κατάφερες να συλλέξεις για σένα μια σταγόνα μέλι από μια από τις ανθισμένες σου μέρες.

Aπό το βιβλίο του Erri de Luca, Alzaia  σελ. 55. Άλλο κείμενο του βιβλίου μεταφρασμένο από τα γαλλικά (μετ. Danièle Valin)  εδώ .

Η μετάφραση είναι της ΦΣ

Σημ. Αυτές τις μέρες ξεκινά στο Τορίνο η δίκη του Έρρι Ντε Λούκα, ο οποίος, ως μέλος του κινήματος Νο ΤΑV κατηγορείται ότι μέσω συνεντεύξεών του παρακίνησε τον κόσμο σε σαμποτάζ του σιδηροδρόμου μεγάλης ταχύτητας Tav. Τα κίνητρα του συγγραφέα υπήρξαν πολιτικά, κοινωνικά και οικολογικά.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.