Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο πεθαμένος αδελφός

Portrait_of_My_Dead_Brother_detail

Σε παλαιότερες εποχές ιδιαίτερα, ήταν μια συνήθεια των γονιών, μέσα στη βαθιά τους λύπη για το θάνατο ενός παιδιού τους, να βαφτίζουν το παιδί που αποκτούσαν μετά με το όνομα του πεθαμένου. Η ονοματοδοσία αυτή ήταν ένα είδος ανάστασης για το χαμένο τους παιδί. Το βάρος αυτής της ονοματοδοσίας όμως δεν έπεφτε σ’όλους τους ώμους το ίδιο. Η αγάπη για τον απόντα υιό μπλεγμένη με την αυτονόητη αγωνία τους να επιζήσει ο “δεύτερος” έκανε αυτά τα “δεύτερα” παιδιά να ζούνε κάτω από το βάρος της μεγάλης απώλειας.

Δυο ζωγράφοι, διαφορετικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει αυτό τους το βίωμα σε δυο συνεντεύξεις.

Ο Σπύρος Βασιλείου αφηγούμενος την ζωή του κομπιάζει όταν αναφέρεται στην ημερομηνία γεννήσεώς του και η αιτία γι αυτό είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του που πέθανε έξη μηνών.

Μου μένει πάντα ένα δίλημμα : ποιός Σπύρος Βασιλείου είμαι εγώ;

αναρωτιέται στη συνέντευξή του στο “Μονόγραμμα”

Στην περίπτωση του Salvador Dali δεν ήταν απλά το ίδιο όνομα που τον συνέδεε με τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερό του πεθαμένο αδελφό. Ο πρώτος Salvador που υπέκυψε σε γαστρεντερίτιδα και του οποίου το όνομα φέρει ο δεύτερος, μετέπειτα διάσημος ζωγράφος, ήταν εν τη απουσία του παρών στο μεγάλωμά του δεύτερου. Γεννημένος εννέα μήνες μετά τον θάνατο του αδελφού του μεγάλωσε κάτω από τις παραινέσεις των γονιών του να μην κρυώσει, μην αρρωστήσει, μην πάθει κάτι “ σαν τον Salvador”.

salvador_dali

Πεντάχρονο ακόμη παιδί τον οδήγησαν οι γονείς του στον τάφο του αδελφού του λέγοντάς του ότι αυτός δεν είναι παρά η μετενσάρκωση του πεθαμένου αδελφού του. Μια πεποίθηση που θα ριζωθεί μέσα του και θα τον ακολουθήσει σε όλη του την παιδική και εφηβική ηλικία.

Ο, μετέπειτα, πληθωρικός αυτός καλλιτέχνης αναφέρεται σ’αυτό το κομμάτι των παιδικών του αναμνήσεων με μια αφήγηση τελείως διαφορετική από το καθιερωμένο εκκεντρικό ύφος του, σε μια συνέντευξή του το 1961, δυο χρόνια πριν να ζωγραφίσει το πορτραίτο του πεθαμένου του αδελφού.

Portrait_of_My_Dead_Brother

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.