Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Percy Sledge (1941-2015)

percy_sledge

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που αν και τα έχουμε ακούσει χιλιάδες, πολλές χιλιάδες φορές, ποτέ δεν τα βαριόμαστε. Το “When a man loves a woman” είναι ένα από αυτά. Διαχρονικό, βαθύτατα ερωτικό και άκρως καθηλωτικό. Από την φωνή του Percy Sledge βέβαια, που είναι και η πρωτότυπη και η καλύτερη –εννοείται- εκτέλεση του τραγουδιού. Την υπέροχη soul φωνή του Percy Sledge, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου 2015, σε ηλικία 74 ετών.

Γενημένος το 1941 στην Αλαμπάμα, δούλευε αρχικά σε βαμβακοφυτείες και μετά ως νοσοκόμος. Τα βράδια έπαιζε σε διάφορα κλαμπ με το γκρουπ του, τους Esquire Combo. Σύμφωνα μ’αυτά που ο ίδιος διηγείτο, το “When a man loves a woman” υπήρχε σαν μελωδία στο μυαλό του για πολλά χρόνια. Κι όταν κάποια κοπέλλα τον παράτησε, έκανε τραγούδι αυτή τη μελωδία, με τίτλο “Why did you leave me baby?”. Αργότερα άλλαξε τον τίτλο στο γωστό μας “When a man loves a woman”. Κι επειδή οι άλλοι δυο Esquires (Calvin Lewis, Andrew Wright) τον βοήθησαν να «βγάλει τα εσώψυχά του» τους χάρισε τα δικαιώματα του τραγουδιού και ποτέ του δεν πήρε δεκάρα από τις πωλήσεις του. Οι ίδιοι βέβαια Calvin Lewis και Andrew Wright διηγούνται αλλιώς την ιστορία. Λένε πως κάποιο βράδυ, κάνοντας πρόβες στο κλαμπ, έφτιαξαν το τραγούδι αυτό, ζήτησαν από τον Percy να βάλει τα φωνητικά, το παρουσίασαν στον σπουδαίο τότε παραγωγό Quin Ivy, ο οποίος ζήτησε κάποιες μικροαλλαγές κι έτσι δημιουργήθηκε το “When a man loves a woman”(1966). Όποια ιστορία απ’τις δυο κι αν είναι αληθινή, το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία του Percy Sledge και όλοι μας έτσι το ξέρουμε. Σαν τραγούδι του Percy Sledge…

Το τραγούδι βέβαια έχει χιλιοτραγουδηθεί. Οι δυο πιο πετυχημένες άλλες ερμηνείες του είναι από την Bette Midler το 1980 για την ταινία The Rose και από τον Michael Bolton το 1991 που έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει γυριστεί και μια συγκινητική ταινία με τίτλο “When a man loves a woman” με τους Andy Garcia και Meg Ryan. Και το 1987 η πρώτη εκτέλεση με τον Percy Sledge, ξαναανέβηκε στα charts, γιατί ακούστηκε στην ταινία Platoon, αλλά και σε μια διαφήμιση της Levis.

Φυσικά ο Percy Sledge τραγούδησε κι άλλα ωραιότατα τραγούδια, όπως τα Warm and Tender Love, It Tears Me Up, My special prayer (από τα πολύ-πολύ αγαπημένα μου), Cover Me, I’ll be your everything και Take Time to Know Her. Επίσης ερμήνευσε και πολλές άλλες γνωστές σόουλ μπαλάντες και κυρίως δεν σταμάτησε να δίνει συναυλίες σε Αμερική και Ευρώπη, ακόμα και στην Αφρική.

Μια αυθεντική, ζεστή σόουλ φωνή και χαρακτηριστική παρουσία που πάντα θα θυμόμαστε με αγάπη. Εξ άλλου –και να μην το θέλουμε- πάντα θα ανατριχιάζουμε όταν ακούμε το “When a man loves a woman”!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.