Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Mie notti con Giulietta Masina

giulietta_masina

Η Τζουλιέττα Μασίνα έδωσε εξαιρετικές ερμηνείες στα έργα του Φεντερίκο Φελλίνι. La Strada, Mie notti con Cabiria, Giulietta degli Spiriti, Ginger e Fred. Μικροκαμωμένη, αεικίνητη, ένα κλαράκι θά’λεγες, με μάτια κάρβουνα αναμμένα, στον αντίποδα όλων των γυναικείων φαντασιώσεων του σκηνοθέτη συζύγου.

Στις “Νύχτες της Καμπίρια” έχει το ρόλο της αφελούς, καλόκαρδης πόρνης που παλεύει για να πραγματώσει το όνειρο κάθε “τίμιου” κοριτσιού, Χτίζει με τις οικονομίες της ένα σπιτάκι ( προσέξτε την ομοιότητα με το σπιτάκι της δικής μας “Ευδοκίας”), ερωτεύεται, ονειρεύεται, παθιάζεται και τελικά βιώνει την καταβάθρωση των προσδοκιών της.

Υπέροχη μουσική, όπως σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Φελλίνι, έγραψε ο Nino Rota. Στους λοιπούς συντελεστές δεν είχα προσέξει ότι το σενάριο συνυπογράφει ο Pier Paolo Pasolini, που λίγα χρόνια αργότερα μας έδωσε τα εμβληματικά Accattone και Mamma Roma πριν περάσει σε άλλα πιο σύνθετα αριστουργήματα.

Αργά, χθες το βράδυ, οι «Νύχτες της Καμπίρια» παρέλασαν από μπροστά μου. Κι ήταν αυτή η παρέλαση γεμάτη από τις εικόνες μιας πάμπτωχης και αντιφατικής Ρώμης του 1957 που ακόμη έγλυφε τις πληγές που της άφησε ο πόλεμος. Πλούσιοι, φτωχοί, ανέστιοι, πόρνες, τρωγλοδύτες, άγιοι και απατεώνες, μάμπο και λιτανείες, αμαρτίες και εξιλέωση, ξεδιπλώθηκαν με τον τρόπο του Federico, τον μοναδικό. Με υλικά ονείρου δηλαδή!

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.