Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στο καμηλοπάζαρο του Birqach

DSC00949

Πρωινό ξύπνημα, προορισμός το καμηλοπάζαρο του Birqach, 35χλμ.απόσταση από το Κάϊρο. Κανονικά έπρεπε να πάμε από τις 6 που ξεκινά το παζάρι αλλά και στις 8 ελπίζω ότι θα προλάβουμε. Αδειοι δρόμοι λόγω Παρασκευής, διαδρομή μιας ώρας μέσα από χωματόδρομους, υπαίθρια παζάρια, λαχανικά, ψάρια,φρούτα, αγορά γαϊδουριών, χασάπικα με τεμαχισμένες καμήλες ή και ολόκληρα σφάγια. Διασταυρωνόμαστε με φορτηγάκια με 2-3 καμήλες αγορασμένες, σημάδι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Οι καμήλες του συγκεκριμένου παζαριού έρχονται από το Σουδάν και τη Σομαλία και έχουν περπατήσει αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν μέχρι την Αίγυπτο. Το ταξίδι της μεταφοράς τους οδικώς, με τραίνα ή πλοίο διαρκεί συνολικά γύρω στις 40 μέρες. Απ’αυτό και μόνο τα ζώα που φτάνουν μέχρι εδώ είναι τα πιο εύρωστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωράφια γύρω από την είσοδο βλέπεις -και βασικά μυρίζεις- την αποφορά από τις ψόφιες καμήλες, είναι αυτές που δεν άντεξαν.

DSC00959

Το παζάρι γίνεται κάθε Παρασκευή, είναι το μεγαλύτερο της Αιγύπτου και διακινούνται γύρω στις χίλιες καμήλες. Η τιμή τους διαμορφώνεται γύρω στις 10.000 λίρες ( 1.200 ευρώ περίπου) με εξαίρεση τη λευκή καμήλα που η τιμή της διαμορφώνεται ψηλότερα χάρη στο τρίχωμά της. Μέσος όρος ζωής τους είναι τα 15 χρόνια, συνήθως όμως τις σφάζουν γύρω στα 7. Τα ζώα, με δεμένα τα δυο πόδια για να μην μπορούν να τρέξουν, πλειοδοτούνται με πολλές φωνές τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές. Αυτοί τα χτυπούν με στυλιάρια, όσο πιό πολύ τσαντίζεται η καμήλα τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η τιμή της! Επίσης η θυμωμένη καμήλα δείχνει τα δόντια της και μια γερή οδοντοφυία ανεβάζει κι άλλο την τιμή της. Ο συνοδός μας προτείνει να ανέβουμε σε μια στέγη για να δούμε το θέαμα εκ του ασφαλούς αλλά εμείς προτιμούμε να περπατήσουμε προσεκτικά ανάμεσά τους. Η οργισμένη καμήλα γίνεται επικίνδυνη και μπορεί να σε δαγκώσει η απλά να σε ποδοπατήσει.

DSC00978

Δεν είναι ακριβώς το μέρος για ρομαντικούς φιλόζωους και αγνούς οικολόγους. Τους ελάχιστους τουρίστες που φτάνουν μέχρι εδώ τους χαρατσώνουν κανονικά με εισιτήριο ( μόνο οι ξένοι πληρώνουν) και extra τιμή για χρήση φωτογραφικής μηχανής. Α, ο τύπος που μας συνόδευσε υποχρεωτικά μέσα στο παζάρι ( ευγενέστατος και με καλούτσικα αγγλικά) είχε και ένα καλάσνικωφ στον ώμο!

Σχολιάστε το άρθρο

  • Στα χρόνια του καλού ή τέλος πάντων καλύτερου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, είχα μάθει στο Νηπιαγωγείο για την «κάμηλο την δρομάδα» και την «κάμηλο την βακτριανή». Η πρώτη, με τον έναν «ύβο», τη μια καμπούρα δηλαδή, όπως λέει το όνομά της διασχίζει τους δρόμους της ερήμου Σαχάρας και ζει στην Αφρική ενώ η δεύτερη με τους δύο ύβους ζει στην Ασία και πήρε το όνομά της από την ιστορική περιοχή της Βακτριανής στο Β.Αφγανιστάν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.