Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας (Der Besuch der alten Dame)

besuch_der_alten_dame

Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας («besuch der alten dame» σε κατά λέξη μετάφραση Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας) είναι ένα πολύ γνωστό θεατρικό έργο του Ελβετού συγγραφέα Φρήντριχ Ντύρενματ (Friedrich Dürrenmatt, 1921-1990 ). Η πλοκή έχει εν συντομία ως εξής: Μια πόλη που φέρει το συμβολικό όνομα Κοπριά, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πάμπλουτη ηλικιωμένη Κλαιρ Ζαχανασιάν, η οποία έφυγε από τον τόπο της όταν ήταν νέα. Τώρα επιστρέφει φέρνοντας το χρήμα που επειγόντως χρειάζεται η πόλη, με τον όρο οι συμπολίτες της να σκοτώσουν τον άντρα που την έκανε δυστυχισμένη στα νιάτα της.

Το έργο, με τις κοινωνικές του προεκτάσεις, έχει ανέβει πολλές φορές και στην Ελλάδα ενώ το 1971 έγινε και όπερα σε λιμπρέττο του ίδιου του Ντύρενματ και μουσική του Gottfried von Einem. Με τρόπο άμεσο και σκληρό, όπως μόνο το θέατρο μπορεί να κάνει, θίγονται εδώ όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής, εν συντομία ο έρωτας, το χρήμα και ο θάνατος. Κι αν αυτό ακούγεται σαν απλούστευση, δεν υπάρχει στο θεατρικό αυτό έργο τίποτε απλοϊκό. Αλλοίμονο, η ανθρώπινη ψυχή δεν είναι κάτι απλό με τις ανικανοποίητες επιθυμίες της, την τάση της συχνά προς το κακό, την ανάγκη για εκδίκηση…

Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας έχει παρουσιαστεί επίσης σαν ροκ-ποπ μιούζικαλ στα γερμανικά με μουσική του Moritz Schneider ενώ η υπόθεση έχει χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για διάφορες ταινίες. Αν δεν έχει τύχει να το δείτε ή να το διαβάσετε, ποτέ δεν είναι αργά.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.