Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

«Διαβάζοντας» την Πάτρα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Αθηνά Κακούρη θεωρεί τη σταφίδα, και δη τη μαύρη, πρωταγωνίστρια του σημαντικού μυθιστορήματός της “ Τα Πριμαρόλια”. Από τότε όμως που διάβασα το βιβλίο,νομίζω ότι τα υπέροχα κτίρια της Πάτρας, στα οποία τοποθετεί τους ήρωες και τα πάθη τους, είναι οι άτυποι πρωταγωνιστές της ιστορίας σε μια πόλη που έζησε εποχές λαμπρότητος στα τέλη του 19ου αιώνα. Περπατώντας λοιπόν στους δρόμους της Πάτρας, στον ίσκιο των στοών με τις υπέροχες, ζωγραφιστές οροφές, εκεί όπου διασταυρώνονταν στον καθημερινό τους περίπατο οι ήρωες του βιβλίου, αναγνωρίζω κτίρια στα οποία αναφέρεται : από τα νεοκλασσικά της οδού Αράτου όπου έμενε ο σκοτεινός και δολοπλόκος Σκούρκος έως το εμβληματικό αρχοντικό που δεσπόζει στην πλατεία Γεωργίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πλατεία του Γεωργίου, η κεντρική, με τα συντριβάνια της, τους χάλκινους ψηλούς φανοστάτες, το Θέατρο, το ογκώδες κτίριο Γκρήν όπου στεγάζονταν τα Δικαστήρια, και τα μεγαλοπρεπή νεοκλασσικά στην περιμετρική της, η μεγαλύτερη και πιο στολισμένη πλατεία της Πάτρας”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με τις προετοιμασίες και την περιγραφή του αποκριάτικου χορού σε αυτό το αρχοντικό τις απόκρηες του 1892 ξεκινάει την ιστορία της η κυρία Κακούρη. Σταφιδαποθήκες, κτίρια, πλατείες, εμπορικά και εκκλησίες, όλος ο ιστός μιας πόλης που σφύζει από ζωή παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του αξιόλογου αυτού βιβλίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σχολιάστε το άρθρο

  • Αξίζει το βιογραφικό βιβλίο της κας Κακούρη Με τα χέρια σταυρωμένα όπου τολμά να πει όσα άλλοι δεν λένε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.