Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ιστορίες γύρω από το φαγητό – Μέρος πρώτο

mazi_mas

1.»Mαζί μας»

Διαβάσαμε εδώ την ιστορία της Μαρίας Μαρούλη που μεγάλωσε στην Εύβοια και παντρεύτηκε έναν μαραγκό. Μετά την δικτατορία του ’67, το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με τα δυο του παιδιά που ήταν στην εφηβεία. Βρέθηκαν στην Αλαμπάμα, την Τζώρτζια, το Σικάγο, το Νιού Τζέρσεϊ και τέλος στη Νέα Υόρκη, με λίγα λόγια οπουδήποτε μπορούσε να βρει δουλειά ο σύζυγος της Μαρίας. Όταν εγκαταστάθηκαν πια στην Αστόρια, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Έλληνες, τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και είχαν φύγει από το σπίτι.

Η Μαρία περνούσε μόνη της το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και με τα λίγα αγγλικά της δεν είχε ελπίδα να βρει δουλειά. Εξ άλλου όταν γύριζε ο άντρας της από την δουλειά, έπρεπε να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι. Στην Μαρία άρεσε η Αμερική και ήθελε να ενσωματωθεί στην καινούρια της χώρα. Ήθελε ν’ανοίξει έναν φούρνο αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο λόγος ήταν ότι ο άντρας της δεν ήθελε ούτε να τ’ ακούσει. Κατά την άποψή του οι γυναίκες δεν έκαναν για επιχειρήσεις. Η ειδικότητά τους ήταν να φροντίζουν παιδιά. Έτσι η Μαρία, ανταποκρίθηκε σε μια αγγελία της τοπικής ελληνικής εφημερίδας και έγινε νταντά ενός μωρού -ενός κοριτσιού δύο μηνών.

Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα το μωρό αυτό που είναι πλέον γυναίκα βρέθηκε στο Λονδίνο. Η αγάπη της για την μαγειρική και το φαγητό, την οποία της ενστάλαξε η νονά της η Μαρία, την έκανε να γίνει εθελόντρια σε κοινωνικά εστιατόρια της αγγλικής πρωτεύουσας. Εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές γυναίκες σαν την νονά της, δηλ.μετανάστριες που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά ή που δεν είχαν άδεια εργασίας ούτε κανενός είδους υποστήριξη ώστε να σταθούν ανεξάρτητες στα πόδια τους. Αυτές οι γυναίκες εργάζονταν εθελοντικά γιατί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις μαγειρικές τους γνώσεις και ικανότητες, να αποκτήσουν κάποια επαγγελματική πείρα, να γνωριστούν με άλλους ανθρώπους και να προσφέρουν στην κοινωνία. Αυτές οι γυναίκες ονειρεύονταν κάποια μέρα ν’ανοίξουν την δική τους μικρή επιχείρηση, ένα εστιατόριο ή κάτι σχετικό με το φαγητό.

Το Mazí Mas δημιουργήθηκε για να διευκολύνει αυτές τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να κατορθώσουν ό,τι δεν κατόρθωσε η Μαρία. Η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας έχει ένα όραμα: έναν κόσμο όπου οι γυναίκες θα συμμετέχουν πλήρως, με ισοτιμία και με ανεξαρτησία στην δημόσια ζωή. Η δουλειά τους θα εκτιμάται, η φωνή τους θ’ακούγεται και οι ικανότητές τους θα βρίσκουν επιβράβευση.

Eláte na fáte mazí mas, είναι το σύνθημα και μας κάνει για μια ακόμα φορά περήφανους για τους Έλληνες του εξωτερικού, όπως η Nikandre Kopcke, η οποία, αν καταλάβαμε καλά, είναι η βαφτισιμιά της Μαρίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.