Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Περί χαρτοπαιξίας δοκίμιον

Cezanne httpcretalive.s3.amazonaws.com

Τον Γιάννη Βαρβέρη τον γνωρίζουμε από τα μεστά, χαμηλόφωνα ποιήματά του και οι αναγνώστες της “Καθημερινής”, παλαιότερα, από τις ευθύβολες θεατρικές κριτικές του. Εδώ θα γνωρίσουμε και μια άλλη πτυχή της πολυπράγμονος και σύντομης , δυστυχώς , ζωής του. Την χαρτοπαιξία που προφανώς αγαπούσε τόσο ώστε να της αφιερώσει και ένα κομψό δοκίμιο με τίτλο “Κόψε” απ’όπου σταχυολογούμε μερικά αποσπάσματα :

“ ΄Οταν πηγαίνετε για παιχνίδι φοράτε κατά προτίμηση σκούρα χρώματα. Αναστέλλουν τον αυθορμητισμό σας και σας θωρακίζουν απέναντι στην ψυχολογική διείσδυση των άλλων. Γενικά, είστε ασφαλέστεροι”

“ Οι άνδρες παίκτες καλά θα κάνουν να αποφεύγουν ως συμπαίκτριες τις γυναίκες, ιδίως δε τις νέες. Η παρεμβολή, έστω και εντελώς επιφανειακή, του ερωτικού στοιχείου, αποβαίνει σχεδόν πάντα υπέρ των γυναικών και κατά του καλού παίκτη”

“ Η μπλόφα πρέπει να απευθύνεται όχι τόσο στο αδύνατο φύλο των συμπαικτών μας όσο στο περιστασιακά ασθενικό θυμικό τους”

“ Το αλκοόλ είναι γενικά κακός σύμβουλος του καλού παίκτη. Σε μικρή ποσότητα μπορεί να σε φέρει σε κατάσταση εύφορίας και “έμπνευσης”, σε μεγαλύτερη προκαλεί υπεραισιοδοξία, υπερτίμηση της δικής μας θέσης στην παρτίδα και υποτίμηση της θέσης των άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις λέσχες και στα καζίνο τα αλκοολούχα προσφέρονται δωρεάν”

“ Μην επιδεικνύετε τις χαρτοπαικτικές σας γνώσεις και ικανότητες χωρίς λόγο. Το πιθανότερο είναι οι άλλοι είτε να μην καταλάβουν είτε να σας φοβηθούν. Το δεύτερο είναι το χειρότερο”

“ Παλιά, μεταξύ των άλλων κυκλοφορούσε και το ακόλουθο ηθικοπλαστικό ρητό περί χαρτοπαιξίας: Αν πρόκειται για διασκέδαση, παραείναι σοβαρή. Αν πάλι πρόκειται για εργασία, είναι λιγότερο σοβαρή απ’όσο πρέπει.

Το πρώτο ισχύει και πρέπει να ισχύει.

΄Οποιος πιστέψει το δεύτερο τρέχει πλησίστιος προς τη καταστροφή”

«“Αλλωστε όποιος παίζει είναι χαμένος. Κερδισμένος είναι πάντα ο ΄Αλλος”

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.