Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα ατίθασα γηρατειά πάνε σινεμά

Δεν είναι μόνο που έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Δεν είναι μόνο που έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. ΄Εχουμε μια πληθώρα θαλερών εβδομηντάρηδων και βάλε που διεκδικούν ίσο μερίδιο ζωής με τους νεώτερους ή σε κάθε περίπτωση δυσκολεύονται να αφήσουν αυτό το μερίδιο που μέχρι αυτή την ηλικία κατείχαν. Δεν θέλουν να μπουν στο περιθώριο, μπορεί να είναι παππούδες και γιαγιάδες και να καμαρώνουν για τα εγγόνια τους, πολλές φορές να τα φροντίζουν κιόλας αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις παρέες τους, τα ταξίδια, την κοινωνικότητά τους.

Ο φόβος της απομόνωσης, ο φόβος του απευκταίου κύκλου : σύνταξη-μοναξιά-ανία-άνοια-γηροκομείο-θάνατος, στριφογυρνάει στο μυαλό όλων όσων διαβαίνουν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας ίσως περισσότερο και από το φόβο μιας αρρώστιας, ίσως γιατί η αρρώστια είναι μια έξωθεν απειλή ενώ η μοναξιά είναι το σκουλήκι που σέρνεται ύπουλα στα πόδια μας.

Ο, τι και να ισχύει το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα κοινό που αρέσκεται στις ταινίες που προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική ζωής για τους ηλικιωμένους έξω από τα στερεότυπα. Ακόμη και άν η παραγωγή τους οφείλεται μόνο σε εμπορικούς λόγους- το θέμα φαίνεται ότι τραβάει κόσμο- το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον :

pinball1

Κι αν ζούσαμε όλοι μαζί; Φίλοι από τα φοιτητικά χρόνια, κουλτουριάρηδες παντρεμένοι ή χωρισμένοι δεν έχει σημασία πια, με παιδιά και εγγόνια ή χωρίς, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν και να γεράσουν μαζί.

quartet-photo-511e417c010b4

Κουαρτέτο. Ενας οίκος ευγηρίας πλημμυρισμένος άριες και μουσική. Γιατί και οι πρωταγωνιστές του λυρικού ρεπερτορίου γερνάνε, και πολλές φορές γερνάνε μόνοι.

109994_ac

The best exotic Marigold Hotel το πρώτο αλλά και το δεύτερο αγαπήθηκαν πολύ και όχι μόνο από τους μεγαλύτερους,για το χιούμορ τους, την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και την τρέλλα για απόδραση από τα στερεότυπα μιας ομάδας -άγνωστων μεταξύ τους- Βρετανών που βρίσκει καταφύγιο στη μακρινή Ινδία.

marigold-hotel-2-1

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την αγγλική ταινία του 2003 The Mother 

275101_ori

Εδώ δεν έχουμε ωραιοποιημένες καταστάσεις αλλά την ιστορία μιας αγγλίδας χήρας από την επαρχία που δεν συμβιβάζεται με τα στερεότυπα  της ηλικίας της και του κοινωνικού περιγύρου. Μια κοινωνιολογική καταγραφή και μια γροθιά στο μικροαστικό μας στομάχι.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.