Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Στο σπίτι του Ντύρερ

IMG_2253

Το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ στη Νυρεμβέργη βρίσκεται σε μια ανηφοριά της παλιάς πόλης, κοντά στα τείχη. Σήμερα είναι μουσείο, στο οποίο δεν υπάρχει κανένα αυθεντικό έργο του καλλιτέχνη, μόνο αντίγραφα από τους πιο διάσημους πίνακές του, τις ξυλογραφίες, τις χαλκογραφίες και τα υπόλοιπα έργα του. Παρ’όλ’αυτά αξίζει να το δει κανείς γιατί η ατμόσφαιρα του κτιρίου, -που υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου αλλά δεν καταστράφηκε ολοσχερώς- παραπέμπει στην εποχή που έζησε ο ζωγράφος οπότε ο επισκέπτης έχει πολλά να μάθει για τη ζωή και το έργο του.

IMG_2268

Ο Ντύρερ που τον ξέρουμε οι περισσότεροι από τις αυτοπροσωπογραφίες του, ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του (16ος αιώνας). Θέλοντας να διαφημίσει την ικανότητά του στην δημιουργία πορτραίτων και να προσληφθεί από κάποιον πλούσιο ευγενή της εποχής, ζωγράφισε τον εαυτό του όχι μόνο σε στάση τριών τετάρτων αλλά και ανφάς με το βλέμμα στραμμένο κατ’ευθείαν προς τον θεατή. Αυτό δεν το είχε τολμήσει κανείς μέχρι τότε και φαίνεται ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που είχε επιθυμήσει ο ίδιος. Οι φιλότεχνοι τρόμαξαν αρχικά μ’αυτά τα δυο μάτια που κοιτάζουν σοβαρά και έντονα μπροστά τους, ίσως θεώρησαν ότι το βλέμμα του ζωγράφου είχε κάτι αδιάκριτο ή δαιμονικό.

Το πιο διάσημο πορτραίτο του αποτελεί ένα αίνιγμα για τους μελετητές του καθώς δεν είναι γνωστό αν ήθελε όντως να ζωγραφίσει τον εαυτό του σαν τον Χριστό, ή να τονίσει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως δημιουργού.

Στο μουσείο μαθαίνει κανείς ότι ο Ντύρερ μπορεί να ήταν λίγο ματαιόδοξος (σ’αυτό το συμπέρασμα, σ’αυτή την άδικη ίσως εικασία, καταλήγουμε κοιτώντας τις πολλές απεικονίσεις του, στις οποίες βλέπει κανείς έναν ωραίο άντρα με κομψά ρούχα και ατίθασα μακριά μαλλιά) αλλά ήταν επίσης ένας σπουδαίος επιστήμονας, μαθηματικός, και θεωρητικός της τέχνης. Είχε συγγράψει ουκ ολίγες πραγματείες με θέμα την γεωμετρία και τις ανθρώπινες διαστάσεις ενώ ανάμεσα στα ζωγραφικά του έργα ξεχωρίζει το δίπτυχο των Πρωτοπλάστων, καθώς και οι Τέσσερις Απόστολοι.

Τα «Χέρια που προσεύχονται», ένας λαγός, ένα άλογο, ένας ρινόκερως αλλά και πολλά θρησκευτικά έργα του καθώς και πορτραίτα ανθρώπων της εποχής του, είναι γνωστά σε όλους μας και εκτίθενται σε διάφορα μεγάλα μουσεία του πλανήτη.

IMG_2271

Ο Ντύρερ ήταν παντρεμένος με την Άγκνες, δεν είχε παιδιά και ζούσε σ’αυτό το μεγάλο σπίτι με την γυναίκα του αλλά και με την μητέρα του, Μπάρμπαρα, την οποία βλέπουμε σε διάφορα πορτραίτα που είχε φιλοτεχνήσει ο γιός της, ο οποίος μάλλον της έμοιαζε, τουλάχιστον εξωτερικά απ’όσο μπορούμε να κρίνουμε. Προς το τέλος της ζωής του ο Ντύρερ ήταν άρρωστος και είχε ανάγκη από μια τουαλέτα μέσα στο σπίτι. Οι αρχές του επέτρεψαν να την εγκαταστήσει, παρ’όλο που κάτι τέτοιο απαγορευόταν για τους κοινούς θνητούς. Όμως ο ζωγράφος ήταν ήδη επιτυχημένος, πλούσιος και διάσημος, οπότε έκαναν τα στραβά μάτια.

IMG_2278

Σήμερα τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο μπορούν να ξεναγηθούν στους χώρους τους από μια ηθοποιό που υποδύεται την σύζυγο του Ντύρερ. Μπορούν επίσης να τυπώσουν μόνα τους αντίγραφα των έργων του Ντύρερ ή δικές τους δημιουργίες στο σημείο όπου πιστεύεται πως βρισκόταν κάποτε το ατελιέ του καλλιτέχνη.

Στον επισκέπτη παρέχονται πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών που είναι ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Τι μου θυμίζεις Λητώ….. Πέρασα και το επισκέφθηκα το 2004 , σ’ένα ταξίδι μου στην Κεντρική Ευρώπη !!! Είμαι μεγάλη θαυμάστρια του Ντύρερ !

    • Αλήθεια Φανή; Δεν το ήξερα. Χαίρομαι που σου θύμισα κάτι ευχάριστο. Μ’αρέσει και εμένα πολύ αυτός ο ζωγράφος.

  • Ma rgarita Antonopoulou

    Ενας παλιός μου φίλος ζωγράφος μου είχε πει ότι η προσωπογραφία του ίδιου του ζωγράφου απεικονίζει την ψυχική του κατάσταση κατά την περίοδο που φιλοτεχνεί το έργο του.

  • Pingback: Ζωγραφίζοντας το ζωικό βασίλειο – People & Ideas

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.