Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Omnia mea mecum porto

blogΜετά το «Κι αυτό θα περάσει» άλλη μια φράση, στα λατινικά αυτή τη φορά, τραβάει την προσοχή μας. «Omnia mea mecum porto», πολύ επίκαιρη τώρα με τους πρόσφυγες.

«Πάντα τα εμά μετ’εμού φέρω» στα αρχαία ελληνικά από τα οποία προέρχεται, αφού την διατύπωσε ένας απ’τους επτά σοφούς της αρχαιότητος, ο Βίας ο Πριηνεύς. Στα λατινικά την μετέφερε αργότερα ο Κικέρων και σημαίνει «όλα μου τα υπάρχοντα τα έχω μαζί μου». Καθώς έφευγε διωγμένος από την πόλη του, ο Βίας είπε αυτά τα λόγια, υπονοώντας ότι η πραγματική του περιουσία είναι οι ικανότητές του κι ο χαρακτήρας του και όχι τα υλικά αγαθά.

Αργότερα ο Σενέκας απέδωσε την φράση, παραλλαγμένη ως «omnia mea mecum sunt» («όλα μου τα υπάρχοντα είναι μαζί μου») στον φιλόσοφο Στίλπωνα τον Μεγαρέα, που έφευγε από την πόλη του, την οποία κατέστρεψε ο Δημήτριος ο Πολιορκητής. Μια άλλη παραλλαγή είναι «Sapiens omnia sua secum portat»: ο σοφός όλα του τα υπάρχοντα τα κουβαλάει μαζί του.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.