Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Το σπίτι του Μαλαπάρτε, η Μπε Μπε και ο Κουμανταρέας

httpss-media-cache-ak0.pinimg.com736x09e88d09e88d561c9909bf85c59a048bac424c.jpg

Το 1963 ο Godard γύρισε την ταινία Le Mepris (Η Περιφρόνηση), μια ιστορία συναισθηματικής ενηλικίωσης, βασισμένη στο βιβλίο του Alberto Moravia, που είχε εντυπωσιάσει τόσο για το θέμα της όσο και για την ατίθαση ομορφιά της Μπριζίτ Μπαρντό, το καβουράκι του Μισέλ Πικολί και το σουρρεαλιστικό σκηνικό μιας ανάποδης σκάλας σ΄ένα “τρελλό σπίτι κάπου στην Ιταλία”.

Η άγρια γοητεία του τοπίου, η ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του σπιτιού με την απρόσκοπτη θέα από τα μεγάλα παράθυρα, το patio στην ταράτσα με τον τοίχο -κατάρτι οδήγησαν και την Liliana Cavani το 1981 να το επιλέξει για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μαλαπάρτε “ Το Δέρμα” με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και την Κλάουντια Καρντινάλε.

Το “τρελλό σπίτι” είναι η περίφημη casa Malaparte που κεντρίζει ακόμη το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων θετικά ή αρνητικά.

httpi.f1g.frmediaext1280x580_cropwww.lefigaro.frmedias20140829PHOfafa3f44-2f67-11e4-89f5-1835f2cee1ab-805x453.jpg

Σε έναν κάθετο βράχο 32 μέτρων πάνω από τον κόλπο του Σαλέρνο, στο Κάπρι, καυγαδίζοντας με τον αρχιτέκτονά του που διαφωνώντας εγκατέλειψε τα “τρελλά” σχέδια του ιδιοκτήτη, χτίστηκε το 1937 ένα απομονωμένο σπίτι που πιο πολύ παραπέμπει σε bunker ή σε καράβι εν κινήσει. Δυσπρόσιτο οδικά- μιάμιση ώρα ποδαρόδρομος- προσεγγίζεται δια θαλάσσης αφού ανέβεις από μια μικρή προβλήτα το σχεδόν κάθετο μονοπάτι με τα 99 σκαλιά.

Τον Μαλαπάρτε , ιδιοκτήτη και εμπνευστή αυτού του σπιτιού, σκιαγραφεί με διφορούμενα χρώματα αλλά και κρυφό θαυμασμό για την έντονη, μυστηριώδη προσωπικότητά του ο Μένης Κουμανταρέας στο “Το show είναι των Ελλήνων” ένα βιβλίο πολύτιμο, όπου ο Κουμανταρέας με υπομονή κεντήστρας ξεδιπλώνει τρεις διαφορετικής θεματικής νουβέλες από την πρόσφατη ελληνική ιστορία. Συγκεκριμένα, στην νουβέλα “ Ο κ. Μπάτερφλάυ” που εξελίσσεται τις παραμονές της κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου, με αφορμή την παρουσίαση της όπερας του Πουτσίνι στην Αθήνα, παρουσία μάλιστα του γιού του συνθέτη στις 25 Οκτωβρίου του 1940, ο Μαλαπάρτε περιγράφεται σαν ένας κομψευόμενος δημοσιογράφος, ανταποκριτής ιταλικής εφημερίδας – πράκτορας; – που βρίσκεται στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες, συχνάζει στο σαλόνι του Ιταλού πρέσβη και εξαφανίζεται αθόρυβα λίγες ώρες πριν την κήρυξη του  πολέμου.

0

Εκκεντρικός σε όλη την πολυκύμαντη ζωή του ο Κούρτσιο Μαλαπάρτε ήθελε να φτιάξει ένα σπίτι που να αντικατοπτρίζει τον εαυτό του. Δύσκολο εγχείρημα για ένα άνθρωπο που υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στρατιώτης του Α’ Παγκόσμιου πολέμου, οπαδός των φασιστικών ιδεών
μέχρι το 1940 κομμουνιστής μετά, μεγαλομανής, bonvivant,
δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής και συγγραφέας δυο πολύ αξιόλογων μυθιστορημάτων του «Δέρματος» που ήδη αναφέραμε και του “Καπούτ”.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.