Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τηλεγράφημα από την Καμπέρρα

20160306_053657

της Τέτας Συρίγου

Το ταξίδι στην Ωκεανία τελειώνει στην Καμπέρρα, την πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Η Καμπέρρα κέρδισε τις προτιμήσεις και τον Μάρτιο του 1913 έγινε επίσημα πρωτεύουσα της χώρας, γεγονός που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Δευτέρα του Μαρτίου.

20160306_023937

Είναι μια πόλη φτιαγμένη για πρωτεύουσα και όλα εκεί είναι πραγματικά στην εντέλεια. Καλό είναι να επισκεφτεί κανείς πρώτα τον λόφο του Αinslie για να μπορέσει εύκολα να καταλάβει την ρυμοτομία της πόλης και να θαυμάσει την απόλυτη τάξη.
Η Καμπέρρα είναι μικρή σε έκταση αλλά και σε πληθυσμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Αυστραλίας. Νωχελικά απλωμένη γύρω από τη λίμνη Griffin, η οποία πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Burley Griffin που σχεδίασε την πόλη.

20160306_005614

Είναι ήσυχη και καταπράσινη πόλη και το παλιό της Κοινοβούλιο είναι εντυπωσιακό. Πολύ μεγαλύτερο και μοντέρνο το νέο Κοινοβούλιο. Στην εθνική πινακοθήκη φιλοξενούνται τα πορτραίτα επιφανών Αυστραλών. Στον χώρο του πολεμικού μουσείου βρίσκεται το μνημείο των Αυστραλών πεσόντων. Ανάμεσά τους, σε περίοπτη θέση, και αυτοί που πολέμησαν στην Ελλάδα.

20160306_060314

Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας μοιάζει περισσότερο με γκαλερί έργων τέχνης παρά με ναό της Θέμιδος. Ησυχία και καθαριότητα και τάξη απαράμιλλη επικρατούν παντού. Υπάρχουν και άλλα βέβαια, όχι ήσσονος σημασίας, όπως το εθνικό Κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας, εθνική Βιβλιοθήκη (άλλο ένα επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει κι αυτό στις όχθες της λίμνης), εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας, βοτανικοί κήποι και φυσικά Πανεπιστήμιο.  Και παντού εθελοντές που είναι πρόθυμοι να σου εξηγήσουν τα πάντα, με μια μοναδική ευγένεια και χαρά, ακούραστοι –ειλικρινά μίλησαν στην καρδιά μου όλοι τους και καθένας χωριστά.

20160310_044502
Υπάρχει όμως εδώ κάποια αντίφαση. Στον κήπο που απλώνεται μπροστά από την παλιά Βουλή, σκηνές με ιθαγενείς Αβορίγινες που εδώ και πολλά χρόνια διεκδικούν τα δικαίωματά τους. Δύσκολα μπορεί να τους ξεχωρίσει κανείς καθώς έχουν στήσει σκηνές κρυμμένες στις φυλλωσιές των δέντρων και δεν ενοχλούν αλλά μένουν εκεί για να θυμίζουν ότι αυτή η γη τους ανήκει.

20160310_051639

Σ’ένα τηλεγράφημα δεν μπορεί να γράψει κανείς πάρα πολλά αλλά πρέπει να πω ότι η πόλη είναι απλά μαγική!

Κλείνω τη μαγεία μέσα μου και αποχαιρετώ την Ωκεανία.

Η Τέτα Συρίγου έχει σπουδάσει τηλεόραση στο University of Maryland. Εργάστηκε στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση από την αρχή της λειτουργίας της και για είκοσι συνεχή χρόνια. Αγαπά πολύ τους ανθρώπους και τα ταξίδια.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.