Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Νικόλαος Σμπαρούνης – Τρίκορφος & Χρήστος Καραγιάννης

greeks_ukraine

Νικόλαος Σμπαρούνης – Τρίκορφος

Ημερολόγιον της εις Ρωσίαν εκστρατείας (ΑΣΚΙ) επιμέλεια Ιωάννα Παπαθανασίου εκδ. Βιβλιόραμα 2013

Χρήστος Καραγιάννης

Η ιστορία ενός στρατιώτη (1918 -1922) επιμέλεια- σχολιασμός Φίλιππος Δρακονταειδής εκδ. Κέδρος 2013

Το ενδιαφέρον σε αυτά τα δυο ημερολόγια είναι ότι συμπίπτουν μεν χρονικά ως προς την ατυχή από κάθε πλευρά εκστρατεία των Eλλήνων στην Ουκρανία το 1919 – ενάντια στην “κομμουνιστικήν απειλήν” των μπολσεβίκων- απέχουν δε έτη φωτός μεταξύ τους ως προς την καταγραφή των γεγονότων. Ο επίατρος Νικόλαος Σμπαρούνης- Τρίκορφος , διακεκριμένος επιστήμων, κρατά ένα συνοπτικό ημερολόγιο απολύτως σχετικό με την θέση την οποία κατείχε στην εκστρατεία (Διευθυντής του Β’Στρατιωτικού Νοσοκομείου Διακομιδής στην Οδησσό) που όμως είναι διαφωτιστικό ως προς τις ενέργειες των Συμμάχων και την ατυχή εμπλοκή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Ο οπλίτης Χρήστος Καραγιάννης με μάτια ανοιχτά και με φιλομάθεια εντυπωσιακή και αναντίστοιχη της μόρφωσής του ( αγράμματο τσοπανόπουλο που με προσωπικό κόπο έμαθε γραφή και ανάγνωση) μας δίνει ένα πλήρες οδοιπορικό των τριών περίπου μηνών που βάστηξε η εκστρατεία στην Ουκρανία, όπως επίσης και όλης του της μακράς στρατιωτικής θητείας έως το 1922). Αν και αμφότερα τα ημερολόγια προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία στον ιστορικό ερευνητή η καταγραφή του Καραγιάννη κερδίζει και τον μέσο αναγνώστη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιμελητές και των δυο εκδόσεων. Τίθεται βέβαια ένα ερώτημα : Πού σταματούν τα όρια της επιμέλειας ενός κειμένου και πού αρχίζει η αλλοίωση και παραποίηση του πρωταρχικού υλικού; ΄Αραγε ο όγκος της δουλειάς και των πληροφοριών, ιστορικών αρχείων και πηγών που κατέθεσε ο Φίλιππος Δρακονταειδής ως επιμελητής του ημερολογίου του Χρήστου Καραγιάννη αλλοίωσε το αρχικό κείμενο και σε ποιο βαθμό; Ο ίδιος ο Φ. Δρακονταειδής στον πρόλογό του βιβλίου, επισημαίνει ότι από το πρωτογενές υλικό του, πέραν της διόρθωσης της ορθογραφίας του κειμένου, αφαίρεσε περί τις 100 σελίδες για την οικονομία του λόγου και την συνοχή της αφήγησης. Ο εγγονός του Χρήστου Καραγιάννη όμως έχει αντίθετη γνώμη και έχει προχωρήσει στην καταγγελία αυτής της έκδοσης στιγματίζοντας το γεγονός ότι ο Φ. Δρακονταειδής αλλοίωσε όχι μόνο τον όγκο των σελίδων αλλά και το καθ’αυτό κείμενο αλλάζοντάς του πολλές φορές το ύφος αλλά και το ήθος του συγγραφέα-παππού του.

Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να επανεκδοθεί η πρώτη (εξαντλημένη) έκδοση “ Το ημερολόγιον “ Χρήστου Καραγιάννη (1918-1922) εκδότης Απόστολος Αποστολόπουλος, ώστε να έχει και ο καλοπροαίρετος αναγνώστης την ευκαιρία να αξιολογήσει τα όρια της επιμέλειας ενός πολύτιμου κειμένου.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.