Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η χαμένη γενιά

098

από την Ντομινίκ Ανδρεάδου-Μολίν

Περιμένοντας ένα μεσημέρι γιά τραπέζι στο μπαρ της Closerie des Lilas, παρατήρησα πως υπήρχαν μικρά μπρούτζινα ταμπελάκια με ονόματα όπως John dos Passos, Ernest Hemingay και Scott Fitzgerald στις θέσεις που καθόντουσαν κάποτε οι συγκεκριμένοι . Η ‘’Χαμένη Γενιά’’ των αμερικανών συγγραφέων είχε περάσει από εκεί, όχι μία αλλά πολλές φορές.

Το εστιατόριο αυτό έγινε το αγαπημένο μου όσο καιρό έμεινα σ’ εκείνη την περιοχή. Το σπίτι που νοικιάσαμε στο Παρίσι ήταν δύο βήματα από την συμβολή του Μπουλβάρ Σαιν Μισέλ και του Μπουλβάρ ντυ Μονπαρνάς.Αυτό το τεράστιο σταυροδρόμι ,που μοιάζει πιό πολύ με πλατεία , είναι το σημείο συνάντησης του Καρτιέ Λατέν , τού έκτου διαμερίσματος των κήπων του Λουξεμβούργου και της γειτονιάς του Μονπαρνάς . Στην γωνία βρίσκεται η brasserie –restaurant La Closerie des Lilas. Η Closerie μαζί με το Select και τη Rotonde έγιναν διάσημα την περίοδο του μεσοπολέμου τότε που μετακόμισαν από την Μονμάρτη στο Μονπαρνάς όσοι καλλιτέχνες έψαχναν γιά φτηνότερα ενοίκια.Μαζί με αυτούς ήρθε και η κοσμικότητα.

Kοιτούσα αφηρημένα το πηγαινέλα  των γκαρσονιών όταν άκουσα κάποιον να μου μιλάει γαλλικά με αμερικάνικη προφορά .

Δεν πρέπει να είστε γαλλίδα, έτσι δεν είναι;

Γύρισα βαριεστημένα για να αντικρίσω με έκπληξη τον Ernest Hemingway. Το γκαρσόνι πέρασε το δίσκο με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί πάνω από το κεφάλι μου. Παρ΄ολίγο να γίνει ατύχημα.

Όχι, το καταλάβατε από την προφορά μου υποθέτω.

Απορώ πως μπόρεσα να απαντήσω χωρίς να τα χάσω.Το βουητό της αίθουσας είχε ξαφνικά δυναμώσει.Ο πιανίστας έπαιζε ένα σουξέ.

Όχι μόνο, αλλά είστε και παράξενα ντυμένη.

Συνειδητοποίησα ότι φορούσα παντελόνι πουκάμισο και σακκάκι, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες γύρω μου φορούσαν ίσια μακρόταλα φορέματα με μπουτονιέρες , μακρυά κολλιέ μαργαριταρένια και γάντια μέχρι το μπράτσο. Απέναντί μου ήταν ο δημοσιογράφος Hemingway. Τον είχα δει σε φωτογραφίες. Είχε ωραίο φωτεινό πρόσωπο με φαρδύ μέτωπο, δυνατά σαγόνια, πλούσια μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω, πρέπει να ήταν γύρω στα 25.Με κοιτούσε με επίμονο βλέμμα μέσα από τον καπνό του τσιγάρου του.

Τι θα πιείτε μέχρι να έρθει η παρέα σας;

Εκείνος έπινε ένα ουίσκυ με πάγο.Μάλλον δεν ήταν στο πρώτο ποτήρι .

Ευχαριστώ θα πάρω ένα περνό.

Το ποτό ήρθε αμέσως. Δεν χρειάστηκε να πώ ή να ρωτήσω τίποτα, μου τα είπε όλα μόνος του. Περίμενε τον Dos Passos. Είχε φέρει μαζί του ένα μέρος του χειρόγραφου από τα «Τρία Διηγήματα και Δέκα Ποιήματα» για να του ζητήσει την γνώμη του. Αυτός με τη σειρά του θα το έδειχνε στην Γερτρούδη Στάϊν .Το σπίτι της, δύο βήματα από την Closerie , είχε γίνει σημείο συνάντησης, συγγραφέων , ζωγράφων, διανοουμένων.     Ξαφνικά είδα τον John dos Passos  και τον Scott Fitzgerald να του γνέφουν από την πόρτα .Και πριν προλάβω να το καταλάβω , χωρίς να με χαιρετήσει, άφησε ένα χαρτονόμισμα στο μπαρ, πέρασε δίπλα από το πιάνο που έπαιζε Ντιούκ Ελλινγκτον και βγήκε έξω στην λεωφόρο.

Μπροστά μου σ’ ένα μικρό τραπεζάκι ένα νεαρό ζευγάρι με μπλου-τζην κοιταζόταν στα μάτια,κρατώντας τα χέρια, ενώ έξω στην λεωφόρο η κυκλοφορία είχε κλείσει για να περάσει μία διαδήλωση. Οι φίλοι των Pussy Riot ζητούσαν να βγει το συγκρότημα   από τη φυλακή. Έτσι με βρήκαν οι φίλοι μου.Κάτσαμε να φάμε στο τραπέζι που μόλις είχε αδειάσει και όταν με ρώτησαν γιατί ήμουν αφηρημένη, είπα μ’ ένα χαμόγελο πως ήμουν λίγο κουρασμένη.

………….

Η Ντομινίκ  Ανδρεάδου-Μολίν σπούδασε γαλλική λογοτεχνία, αρχαία και συγκριτική, στη Γαλλία και εργάστηκε σαν εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση. Στη συνέχεια σπούδασε γραφολογία και γραφοθεραπεία και τώρα δουλεύει σαν γραφολόγος και σύμβουλος σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης (www.graphoapproach.gr).Της αρέσουν τα βιβλία ,τα ταξίδια,η αναλογική φωτογραφία, η ροκ μουσική και η γιόγκα.Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.