Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια ταινία για τον Δεκαπενταύγουστο

httpneoskosmos.comnewssitesdefaultfiles2014Augustcomm-brisbane film fest 01.jpg

Πώς να μιλήσεις για θαύματα και να μην προκαλέσεις θυμηδία; Ακόμη περισσότερο πώς θα προσέγγιζες ένα θαύμα; ΄Αλλωστε, τι θα όριζες σαν θαύμα στη σημερινή εποχή; Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των θρησκόληπτων, που αναφέρονται στα θαύματα μ’έναν τρόπο όμως τόσο έντονα διδακτικό που σου δημιουργεί αποστροφή μάλλον παρά συγκίνηση, πώς θα μιλούσες για το θαύμα; Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης το τόλμησε το 2001 με την ταινία του  «Δεκαπενταύγουστος” και μίλησε με μια γλώσσα καθημερινή, προκλητική, ωμή και ταυτόχρονα τρυφερή όχι για ένα αλλά για τέσσερα θαύματα που συντελούνται τις μέρες του δεκαπενταύγουστου.

httpwww.altcine.commoviesphotosphotoone-day-in-august-10.jpg

Στην κορύφωση του καλοκαιριού, στη μεγαλύτερη γιορτή για τη Χάρη Tης, όλοι, κι αυτοί που φεύγουν κι ο διαρρήκτης που μένει και ψαχουλεύει τα σπίτια τους και τις ζωές τους, όλοι κάτι προσμένουν. Γιατί θαύμα δεν είναι μόνο να περπατήσει ο παράλυτος ούτε να πολλαπλασιαστούν οι ιχθείς για να χορτάσει ο κόσμος. Είναι αυτά αλλά είναι και τα άλλα, το μωρό που θέλεις απεγνωσμένα να αποκτήσεις, τα σημάδια της αρρώστιας που σβήνουν από το σώμα του μικρού παιδιού, η αγαπημένη που σώζεις από πνιγμό, η ανιδιοτελής συμπεριφορά ενός γκαραζιέρη, τα ψήγματα του καλού εαυτού σου που αναδύονται, αυτά που είχαν χαθεί κάτω από σύννεφα κοκαϊνης και από στρώσεις κυνισμού και ακηδίας που είχες φορέσει στο πρόσωπό σου. Θαύμα είναι να σταματάει η βροχή και η αχτίδα του ήλιου να σου χαιδεύει το κλαμμένο μάγουλο, είναι η πληγή που γιατρεύεται από το πόδι σου με ένα χάδι, είναι η φωνή της μια ζωή απούσας μάνας στο τηλέφωνο “Παιδί μου, είσαι καλά;” – “ Μάνα;”…

Κάθαρση.

httpmedia.flix.gr.s3.amazonaws.comcache26d926d95781796002c4963f5323627b393b.jpg

Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία, άλλωστε αυτές τις μέρες όλο και κάποιο κανάλι θα την έχει προγραμματίσει, ξέρω όμως ότι τόσα χρόνια μετά κρατάει και την ορμή της και την αλήθεια της. Και είναι απορίας άξιον πώς ένας σκηνοθέτης που σε δημόσια τοποθέτησή του προσδιορίζεται σαν άθεος έκανε μια τόσο, επί της ουσίας, θρησκευτική ταινία.΄Ομως την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Γιάνναρης σε μια συνέντευξή του : » Αυτή η ταινία βρίσκεται στο όριο του θείου και του ορθολογισμού, ένας διχασμός που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. ΄Αλλωστε μια από τις αγαπημένες μου ταινίες πάνω στη θρησκεία είναι το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο του Παζολίνι. ΄Εχεις έναν κομμουνιστή και άθεο του κερατά, ο οποίος όμως κάνει την καλύτερη ταινία για τη θρησκεία και το Θεό».

https://youtu.be/nQTPuURRcXI 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.