Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Όταν το άγαλμα του Αντίνοου ήρθε στο φως

Delphi antinous close to temple of apollo excavated 1893

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν αρχαιολόγο από την ανακάλυψη ενός αγάλματος. Από τη στιγμή που το άγγιγμα της σκαπάνης αποκαλύπτει την άκρη ενός ποδιού, ή στην προκειμένη περίπτωση από τη στιγμή που το γκρέμισμα ενός πλίνθινου τοίχου φέρνει στο φως αυτό που ήταν κρυμμένο στο σκοτάδι. Ενα άγαλμα σχεδόν ακέραιο που φυλαγμένο στο κουκούλι του διάβηκε τους αιώνες αλώβητο από φυσικές καταστροφές ή από ανθρώπινο χέρι, ληστρικό ή μισαλλόδοξο.

Δελφοί. Η εύρεση του Αντίνοου.

Στην διάρκεια της “Μεγάλης Ανασκαφής” των Δελφών που κράτησε μια δεκαετία στα τέλη του 19ου αιώνα, στις 30 Οκτωβρίου 1894, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανακαλύπτει το άγαλμα του τραγικού, πανέμορφου Αντίνοου που πνίγηκε στα νερά του Νείλου. Η φωτογραφία διασώζει πολλά από την συγκίνηση της στιγμής που έζησαν οι παριστάμενοι αρχαιολόγοι αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, μικροί και μεγάλοι.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.