Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Ο Παρθενών των απαγορευμένων βιβλίων

the_parthenon_in_athens

Μια καλλιτέχνις από την Αργεντινή, η Marta Minujin παρουσιάζει στην έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta  του Kassel έναν Παρθενώνα από απαγορευμένα βιβλία. Ο Παρθενών της θα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον κανονικό και θα λειτουργήσει σαν μνημείο ή σαν σύμβολο κατά της λογοκρισίας.

Αυτή η πρωτότυπη καλλιτεχνική εγκατάσταση που θα μπορεί κανείς να την θαυμάσει τον Ιούνιο του 2017, θα αποτελείται από περίπου εκατό χιλιάδες βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για έργα που είχαν απαγορευθεί στο παρελθόν αλλά που σήμερα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους ή για βιβλία που ακόμα και τώρα εξακολουθούν να είναι απαγορευμένα.

Στόχος της Minujin είναι να εκπροσωπηθούν σ’αυτή την καλλιτεχνική κατασκευή όλες οι γλώσσες του κόσμου. Η ίδια ονομάζει το έργο της «ιστορικό» αλλά και «σύμβολο σε μια εποχή κατά την οποία η ειρήνη μοιάζει να χάνει όλο και πιο πολύ την δύναμή της».

PRESIDENCIA DE LA NACION

Το ότι επέλεξε τον Παρθενώνα είναι μάλλον αυτονόητο, αφού πρόκειται για το προϊόν μιας εποχής και μιας χώρας στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο δικός της ναός, ο δικός της Παρθενών, σε αντιδιαστολή, θα στηθεί στο σημείο όπου οι εθνικοσιαλιστές, οι Ναζί, του Χίτλερ έκαψαν το 1933 δύο χιλιάδες βιβλία. Μια παρόμοια εγκατάσταση είχε παρουσιάσει η καλλιτέχνις και στην πατρίδα της, την Αργεντινή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας. Εκεί χρησιμοποίησε τριάντα χιλιάδες βιβλία.

Ο εφήμερος ναός των βιβλίων της στο Κάσσελ θα αποσυναρμολογηθεί μετά το τέλος της έκθεσης και τα απαγορευμένα βιβλία θα δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης Κάσσελ μελετά έναν κατάλογο από απαγορευμένα βιβλία σ’όλη τη γη, και έχει ήδη συγκεντρώσει εξήντα χιλιάδες τίτλους.

Πηγή: http://www.aargauerzeitung.ch/kultur/buch-buehne-kunst/buecher-tempel-in-kassel-arbeiten-am-parthenon-of-books-beginnen-130663785

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.