Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Η Ίμα, η Κάθυ και η Ντιαμάντα

yma_sumac__inca_princess

«Παιδί μου, πιάσε το μια οκτάβα χαμηλότερα. Τσιρίζεις!» Αν δεν το έχουν πει σε σας το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει να το λένε σε κάποιο παιδάκι στην τάξη, τότε, που αγωνιζόμασταν για μια θέση στη χορωδία.Τότε, που σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξουμε τι αξίζουμε στην κυρία- γιατί παραδόξως όλο κυρίες ήταν της Ωδικής- ξετυλίγαμε την γκάμα των φωνητικών δυνατοτήτων μας.

Η ανθρώπινη φωνή κινείται στον μέσο άνθρωπο σε δυόμιση οκτάβες, όπου οκτάβα είναι η απόσταση  ενός φθόγγου έως τον επόμενο ίδιο φθόγγο, ψηλότερα ή χαμηλότερα (π.χ από το ντο στο επόμενο ντο). ΄Όμως, οι συγκεκριμένες κυρίες, των οποίων τα μικρά ονόματα σας αναφέραμε στον τίτλο, είχαν φωνητικές δυνατότητες που ξεπερνούσαν αυτές των μέσων ανθρώπων.

΄Ιμα Σουμάκ (1922-2008) Διάσημη τραγουδίστρια, το αηδόνι των ΄Ανδεων,  η επονομαζόμενη και «Κόρη του Ηλιου». Γεννημένη στο Περού ως Zoila Augusta Emperatriz Chávarri del Castillo, μακρινή απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα των Ινκας,  ήταν μια εξωτική παρουσία με απίστευτες φωνητικές ικανότητες – έκταση  φωνής που κάλυπτε πάνω από τέσσερις οκτάβες, από βαρύτονο έως σοπράνο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1942 στην Αργεντινή αρχικά με παραδοσιακά τραγούδια των Ινκας  και μετέπειτα στην Αμερική όπου με διευρυμένο  ρεπερτόριο απέκτησε φήμη και διεθνή αναγνώριση, ιδιαίτερα μετά την ευρωπαική τουρνέ που έκανε στην δεκαετία του 60. Τα άλμπουμ που ηχογράφησε με την Capitol την δεκαετία του ’50 έχουν παραμείνει κλασσικά. Για πολλά χρόνια το όνομά της ήταν συνώνυμο των ανθρώπων με ιδιαίτερες  φωνητικές δυνατότητες.

Cathy Berberian (1925-1983) Η Catherine Anahid Berberian μέτζο σοπράνο αλλά και συνθέτις, ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της σύγχρονης μουσικής για μια 25ετία, γεννήθηκε στην Αμερική όπου και  έζησε τα παιδικά της χρόνια από Αρμένιους γονείς. Οι σπουδές της την έφεραν στην Ιταλία όπου εγκαταστάθηκε μέχρι τον το θάνατό της. Η φωνή της κάλυπτε άνετα τρεις οκτάβες, όπως σημείωνε ένας μουσικοκριτικός «Μπορούσε να τραγουδήσει τόσο τον Τριστάνο όσο και την Ιζόλδη».  Οι ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες, η εκκεντρική παρουσία της στη σκηνή με τις ανορθόδοξες ερμηνείες της αλλά και η επιλογή του «ψαγμένου» ρεπερτορίου της  από Μοντεβέρντι, Νταρίους Μιλό, Σοστακόβιτς έως Μπήτλς της χάρισαν μια λαμπρή καριέρα πλούσια σε δισκογραφία και πλήθος ρεσιτάλ.

Diamanda Galás Γεννημένη το 1955 στην Αμερική από ΄Ελληνες γονείς ποντιακής καταγωγής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής. Σοπράνο με έκταση φωνής που αγγίζει τις τρεισήμιση οκτάβες, συνθέτις, περφόρμερ με έντονα γκόθικ στοιχεία, έχει επικεντρώσει το έργο της αρχικά στον αγώνα κατά του AIDS (μετά τον χαμό του αδελφού της) και μετέπειτα κατά των γενοκτονιών και της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το πένθος, η απόγνωση, η αδικία, η απογοήτευση και ο εξευτελισμός είναι τα θέματα που διατρέχουν τις συνθέσεις της, η δε ερμηνεία της είναι μια συνεχής εναλλαγή τραγουδιού και ουρλιαχτών που ηλεκτρίζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.