Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τρία τραγούδια: Leonard Cohen (21/9/1934 – 7/11/2016)

leonard cohen

Tί ν’αρχίσω να σας λέω τώρα… Πόσο πολύ μας σόκαρε η είδηση του θανάτου του Leonard Cohen; Πόση θλίψη μας έχει προξενήσει αυτή η είδηση; Πόσο σπουδαίος ήταν ο Leonard Cohen; Πόσο, μα πόσο πολύ τον αγαπάμε; Πόσο ωραία –αν και συνήθως μελαγχολική- συντροφιά μας κρατούσαν τα τραγούδια του; Πόσο επηρέασε τα νεανικά μας χρόνια; Όσοι είμαστε (περίπου) συνομήλικοι, τα ξέρουμε όλα αυτά και όσοι είστε νεώτεροι, είτε τα φαντάζεστε είτε σας τα λένε ήδη οι μεγαλύτεροί σας.

Επειδή όμως τον αγαπάμε τόσο πολύ, θα θυμηθούμε τρία τραγούδια του, απ’αυτά που –αν και δεν είναι από τα πασίγνωστά του- λατρεύουμε και μας συγκινούν ιδιαιτέρως.

Bird On The Wire (1968) και από το L.P. Songs From a Room. Και ήταν ακριβώς αυτή η περίσταση. Ο Κοέν, στο δωμάτιό του στην Ύδρα, σε εποχή που προσπαθούσε να ξεπεράσει την κατάθλιψη, με τη συντροφιά και τη βοήθεια της αγαπημένης του Marianne, έβλεπε από τα παράθυρο, τα πουλιά που κάθονταν πάνω στο (ολοκαίνουργιο τότε) καλώδιο του ΟΤΕ. Κι άρχισε έτσι να γράφει (το τέλειωσε βέβαια πολύ αργότερα, εκτός Ελλάδος), συγκρίνοντας τον εαυτό του με το μοναχικό πουλί. Ο ίδιος, το χαρακτήριζε country κομμάτι, γι’αυτό άλλωστε και το έδωσε αρχικά στην Judy Collins να το τραγουδήσει. Πολύ καλή η J. Collins, εξαιρετικοί και πολλοί από τους μετέπειτα ερμηνευτές του Bird On The Wire (Joe Cocker, Neville Brothers, Johnny Cash),αλλά μόνον η βαθιά και πονεμένη φωνή του ίδιου του Κοέν αναδεικνύει το νόημα του τραγουδιού,τον –συνήθως μάταιο- αγώνα του ανθρώπου να νικήσει τις αδυναμίες του.

Take this Waltz (1986) Ελεύθερη απόδοση του ποιήματος του Λόρκα «Μικρό Βιεννέζικο Βαλς». Ο Κοέν αγαπούσε πολύ την ποίηση του Λόρκα, τόσο που είχε βαφτίσει την κόρη του «Λόρκα». To 1986, έκανε ένα άλμπουμ-αφιέρωμα στον Λόρκα (Poets in New York) και το Take This Waltz ήταν ένα από τα τραγούδια του. Το 1988, το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “I’m your man”, εμπλουτισμένο με τη συνοδεία βιολιού και τα φωνητικά της Jennifer Warnes. Ένα άκρως ερωτικό τραγούδι, το οποίο «εκτυλίσσεται» σ’ένα μέρος γεμάτο ασχήμια που όμως το ομορφαίνουν η αγάπη και το πάθος. There’s a lobby with nine hundred windows-There’s a tree where the doves go to die-There’s a piece that was torn from the morning- There’s an attic where children are playing-Where I’ve got to lie down with you soon-In a dream of Hungarian lanterns – In the mist of some sweet afternoon

Closing Time (1992) Από το άλμπουμ The Future. Ένα pop-country κομμάτι, ελαφρώς ρυθμικό, και με πολύ καλό βίντεο που μιλάει για μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού σε κάποιο μπαρ, με άφθονο ποτό, μουσική, χορό, ωραίες γυναίκες, σεξ. Όμως κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης διακόπτει όλ’αυτά φωνάζοντας It‘s closing time κι αναλογίζεται τη ζωή του και την αγάπη του μετά και το πώς φθάνει τελικά η ώρα να κλείσει το μαγαζί.  Yeah I missed you since the place got wrecked – By the winds of change and the weeds of sex – Looks like freedom but it feels like death -It’s something in between, I guess -It’s closing time

Σχολιάστε το άρθρο

  • Λένα Παπαβασιλείου

    Εξαιρετικό το άρθρο. Αν και προσωπικά άργησα κάπως να ανακαλύψω τον Κοέν. Δεν θυμάμαι καν τι άκουγα το ’68,το ’70 κτλ..Αν και ακούω πολύ μουσική,πολλά μεγά ονόματα της εποχής εκείνης τα είχα χάσει.

    • Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο και πιο πολύ που ανακάλυψες τον Λ.Κοέν! Ήταν σπουδαίος!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.