Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Διάφοροι λόγοι για να μείνεις ζωντανός

img_0385

O Matt Haig ήταν νέο παιδί όταν έμαθε για πρώτη φορά τι σημαίνει βαρειά κατάθλιψη. Φαινομενικά ο Matt τα είχε όλα. Βρισκόταν στην κοσμική Ίμπιζα με τη φίλη του, συνδυάζοντας δουλειά με διακοπές κάτω απ’τον ήλιο της Μεσογείου. Ποιος δεν θα τον ζήλευε; Αλλά ξαφνικά ένοιωσε σαν να είχε πέσει σ’ένα βαθύ σκοτεινό πηγάδι απ’όπου δεν μπορούσε να βγει. Δεν είχε κανέναν απολύτως τρόπο να βγει. Δεν υπήρχε πουθενά ελπίδα, σωτηρία, μια λύση τέλος πάντων. Μόνο θλίψη απέραντη, αδικαιολόγητη και ένας ψυχικός πόνος που δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν ήξερε από πού ν’αντλήσει δύναμη για να συνεχίσει τη ζωή του, ένοιωθε φόβο για τα πάντα. Ως μόνη διέξοδο έβλεπε την αυτοκτονία. Με την βοήθεια της φίλης του που στη συνέχεια έγινε σύζυγός του και με την βοήθεια των γονιών του που τον αγκάλιασαν με αγάπη και κατανόηση, αποφάσισε να παλέψει για να ζήσει. Προτίμησε να μην πάρει φάρμακα. Η εξάρτηση από τα φάρμακα τον τρόμαζε όσο και ο εφιάλτης της κατάθλιψης.

Περίπου είκοσι χρόνια πέρασαν από εκείνη την πρώτη συνάντηση με το «μαύρο σκυλί» της κατάθλιψης και ο Matt ζει και βασιλεύει. Στην πατρίδα του, την Αγγλία, είναι ήδη γνωστός συγγραφέας, η γυναίκα του εξακολουθεί να τον στηρίζει και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Στο βιβλίο του Reasons to stay alive, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως Διάφοροι λόγοι για να μείνεις ζωντανός, ο Matt Haig περιγράφει όχι μόνο τον Γολγοθά του αλλά μας εξηγεί όσο πιο απλά μπορεί και την επιστημονική πλευρά της ασθένειας, παραθέτει στατιστικά στοιχεία, απαριθμεί ονόματα διασήμων που πάσχουν από κατάθλιψη και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή της. Η ζωή του ώς τώρα δεν υπήρξε πάντα ρόδινη. Το τέρας παραμόνευε πάντα και θα εξακολουθήσει να παραμονεύει. Το μήνυμα είναι, όμως, ότι πρέπει κανείς να παλέψει με όποιον τρόπο μπορεί, να μην υποκύψει, να μην παραιτηθεί. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει κανείς να μιλάει γι’αυτό, ν’ανοίγεται στον κόσμο με το ίδιο θάρρος που ανοίχτηκε ο Matt. Ούτε για εκείνον ήταν εύκολο ν’αντιμετωπίσει το κοινωνικό στίγμα. Αλλα θεώρησε ότι έπρεπε να το κάνει για να βοηθήσει και άλλους. Το βιβλίο του δεν είναι θεωρητικό ούτε απλώς αυτοβιογραφικό. Είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όσους έχουν ζήσει με αυτή την εφιαλτική ασθένεια που «στους άλλους μοιάζει σαν να μην είναι τίποτα. Προχωρείς με το κεφάλι σου να έχει πάρει φωτιά και κανείς δεν μπορεί να δει τις φλόγες. Κι έτσι –επειδή η κατάθλιψη είναι ως επί το πλείστον αόρατη και καλυμμένη από μυστήριο- καθιστά εύκολη και την επιβίωση του κοινωνικού στίγματος. Το στίγμα είναι ιδιαιτέρως σκληρό για τους καταθλιπτικούς, καθώς το στίγμα επηρεάζει τις σκέψεις και η κατάθλιψη είναι ασθένεια της σκέψης».

Ο Matt Haig στην δύσκολη πορεία του σ’αυτόν τον κόσμο βρήκε τελικά διάφορους λόγους για να μείνει ζωντανός. Πάντα με την επίγνωση ότι είναι εκ φύσεως υπερευαίσθητος, ότι γεννήθηκε «πολύ λεπτόπετσος» όπως λέει. Πάντα παρέα μ’αυτή την δύστροπη ασθένεια που τον τυραννούσε, αλλά και με δύναμη να την αντιμετωπίσει, να την παλέψει, ακόμα και να την αγνοήσει μερικές φορές. Με την βοήθεια των δικών του, με το γράψιμο που το βρίσκει θεραπευτικό, με το να εξομολογηθεί σ’όλο τον κόσμο το πρόβλημά του, με το να χρησιμοποιήσει το γνωστό βρετανικό χιούμορ, έκανε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Και προτρέπει και τους αναγνώστες του -τουλάχιστον αυτούς που ταλαιπωρούνται με ψυχικά νοσήματα- να κάνουν το ίδιο.

Το βιβλίο είναι, πάντως, κατά την άποψή μου, ενδιαφέρον για κάθε αναγνώστη, γιατί, εκτός από την προσωπική, ανθρώπινη πλευρά του, εξηγεί με απλό τρόπο μερικά περίπλοκα πράγματα που άπτονται της ψυχοσύνθεσής μας αλλά και της χημείας του εγκεφάλου μας.

Λητώ Σεϊζάνη

Η Λητώ Σεϊζάνη είναι μεταφράστρια και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μετάφρασης. Έχει εργαστεί σαν μεταφράστρια σε διάφορα περιοδικά και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, έργα των Τόμας Χάρντυ και Τζοβάννι Βέργκα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο "Η έξυπνη πριγκίπισσα". Συνεργάζεται από την αρχή με το P&I ως επιμελήτρια και αρθρογράφος. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενά της στο site της.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.