Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Χάρη Μπρισίμη

unnamed1

Η Χάρη Μπρισίμη γεννήθηκε το 1919 στον Βόλο Μαγνησίας και φοίτησε στα γυμνασιακά της χρόνια στο Pierce College στο Ελληνικό ως εσωτερική. Στη συνέχεια, με υποτροφία, έφυγε για την Αμερική, το 1948, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Smith College της Μασσαχουσσέτης και στο Columbia University της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας προσελήφθη στο τότε Υπουργείο Συντονισμού, ως υπεύθυνη για τα προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων και το 1955 έγινε η πρόσληψή της στα Ηνωμένα Έθνη. Από το 1962 ως το 1982 υπηρέτησε στην UNHCR, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες με έδρα την Γενεύη.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέλαβε ως πρώτη γυναίκα διευθύντρια επί Σαντρουντίν Αγά Χαν ως Ύπατου Αρμοστή. Διεκπεραίωσε πολλές και δύσκολες αποστολές, μεταξύ των οποίων τη διάσωση των πολιτικών κρατουμένων από το Στάδιο του Σαντιάγο της Χιλής όταν επικράτησε η δικτατορία του Πινοσέτ, καθώς και των καϊκανθρώπων που κατέφευγαν ως πρόσφυγες στα γειτονικά κράτη μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, το 1975.

Το 1981, η Ύπατη Αρμοστεία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της, βραβείο που απονεμήθηκε σε όλα τα μέλη της Αρμοστείας και στη Χάρη Μπρισίμη ως διευθύντρια «in recognition for her devoted service» – είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει λάβει Νόμπελ Ειρήνης. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στο οποίο έχει ανακηρυχθεί επίτιμη Πρόεδρος. Το 1999 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, για την προσφορά της. Σήμερα ζει ανάμεσα στην Γενεύη και την Ελλάδα (Αθήνα και Βόλο) μαζί με την ανιψιά και θετή της κόρη, Ρένα Μπρισίμη, και τα παιδιά της τελευταίας.

Σημ. Ευχαριστούμε την κα Ρένα Μπρισίμη για το υλικό που μας παραχώρησε.

Σχολιάστε το άρθρο

 • Ιωάννα Τριπερίνα

  Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ως νέα ψυχολόγος, απασχολούμενη το 1999-2000 σε ένα έργο στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, πήρα την πρωτοβουλία -εκτός ωραρίου εργασίας- να συνοδεύσω μια ομάδα Αφγανών ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνταν στο Παγκράτι σε μια περιήγηση στην περιοχή. Ήταν μια βιωματική περιπλάνηση για να ζήσουν τα παιδιά τον τόπο που έφτασαν, έξω από τα γκέτο των προσφύγων ή τις «υπηρεσιακές» διαδρομές, σταματώντας σε χαρακτηριστικά σημεία της καθημερινότητας των κατοίκων: γειτονιές, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, πλατεία, εκκλησία. Μια δυνατή εμπειρία για εμένα και για τα παιδιά αυτά: λίγο χτες, λίγο σήμερα, λίγο τουρίστες, λίγο ντόπιοι, λίγο ξένοι, λίγο δικοί, λίγο παιδιά, λίγο ενήλικοι, λίγο διαφορετικοί, λίγο ίδιοι. Η κυρία Χάρις Μπρισίμη, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία αυτή, με κάλεσε για να την επιβραβεύσει με τα καλά της λόγια, πολύ γλυκύτητα και απεριόριστη ευγένεια. Αυτή η αναγνώριση ήταν πολύ ενθαρρυντική για ένα νέο επαγγελματία. Τώρα διάβασα εδώ ότι τιμήθηκε το 1999 από την Ακαδημία Αθηνών, τότε δηλαδή που τίμησε κι εμένα, τη νέα ψυχολόγο, αναθέτοντάς μου τη συμμετοχή στην Ευρωπαική Συνάντηση του European Council for refugees and Exiles (ECRE), στις Βρυξέλλες, με θέμα την ανάπτυξη μεθόδων ενσωμάτωσης ευαίσθητων ως προς το φύλο και το μοίρασμα εμπειριών από συμμετοχή σε έργα ευαίσθητα ως προς το φύλο.
  Καθώς διάβαζα το θέμα σας, σκεφτόμουν ότι είναι πολύ σπουδαίο οι υψηλά ιστάμενοι να είναι κοντά στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, να μαθαίνουν οι μεν από τους δε και να ανταλλάσσουν δεδομένα για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα. Η κυρία Μπρισίμη ήταν μια Πρόεδρος κοντά στους εξυπηρετούμενους και στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή και για αυτό είμαι ευγνώμων!

  • ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

   Χαιρόμαστε που το άρθρο μας έγινε η αφορμή να μοιραστείτε μαζί μας μια εμπειρία σας από την αρχή του επαγγελματικού σας βίου . Θα μεταφέρουμε στην κυρία Μπρισίμη τα ζεστά σας λόγια καθώς και την έκφραση εκτίμησης προς το πρόσωπό της.

   • Ιωάννα Τριπερίνα

    Ευχαριστώ πολύ, καθώς αυτός ήταν κι ο σκοπός που σας έγραψα

 • ΤΕΤΑ ΣΥΡΙΓΟΥ

  Ποσοι αληθεια τετοιοι ανθρωποι υπαρχουν αναμεσα μας….
  Ευχαριστουμε πολυ που μας τους αναφερετε….

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.