Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Τα σοβαρότερα πράγματα της ζωής ή Ήρωες και Αντιήρωες

snowden_film_poster

Stoner και Snowden

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας περνάει με έννοιες καθημερινές, σκέψεις ανούσιες και διασκεδάσεις της στιγμής. Καμμιά φορά, όμως, διεισδύει στην ζωή μας μια ταινία ή ένα βιβλίο που μας κάνει να σκεφτούμε λίγο παραπάνω για τα σοβαρότερα πράγματα της ζωής, τα φιλοσοφικά, τα ηθικά, τα υπαρξιακά.

Η κοινωνία μας αποδίδει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική επιτυχία ή την προσωπική ευτυχία μέσω της οικογένειας ή του έρωτα αλλά μερικοί άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Όπως ο αντιήρωας Stoner του συγγραφέα John Williams. O Stoner, ένας καθηγητής σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, παρακολουθεί την ζωή του να περνάει από την μια ήττα στην άλλη. Ο ίδιος, αλλά και εμείς οι αναγνώστες, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ένας συνάδελφός του τον βάζει στο μάτι και του κάνει την ζωή κόλαση. Ακόμα χειρότερη κόλαση ζει ο Stoner στο σπίτι του όπου η γυναίκα του, Edith, τον αντιμετωπίζει σαν εχθρό και προσπαθεί να απομακρύνει την κόρη του από κοντά του. Πόσες φορές δεν έχουμε δει ζευγάρια να επιδίδονται σε τέτοιους ακήρυχτους πολέμους, χωρίς κάν να ξέρουν γιατί. Πόσες φορές οι αταίριαστοι χαρακτήρες δεν σπαταλάνε όλα τους τα χρόνια μαζί βγάζοντας το άχτι τους ο ένας στον άλλον. Ίσως η στωικότητα και η πραότητα του Stoner να τον καθιστούν τελικά θύμα όλων των γύρω του. Η ηρεμία του, η ευγένειά του γίνονται κόκκινο πανί για όσους θα περίμεναν απ’αυτόν να αντιδράσει με θυμό ή με επιθετικότητα στις προκλήσεις τους. Ο ίδιος δεν τους κάνει τη χάρη όχι επειδή είναι πεισματάρης ή αδιάφορος, αλλά επειδή πραγματικά δεν θέλει να επιδεινώσει τις σχέσεις του μαζί τους. Ένα ανέλπιστο δώρο έρχεται στην ζωή του κάποια στιγμή με τη μορφή μιας νέας γυναίκας, και ο Stoner παίρνει επιτέλους μια ανάσα.

Το βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην εποχή του, αλλά αρκετό καιρό μετά τον θάνατο του συγγραφέα του ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και θεωρείται σήμερα σημαντικό. (Mάλιστα κυκλοφόρησε και μια βιογραφία του John Williams από τον Charles J.Shield με τίτλο Ο άνθρωπος που έγραψε το τέλειο μυθιστόρημα).

Μια ζωή που κυλάει αργά και βασανιστικά πολλές φορές, μια ζωή χωρίς λάμψη, χωρίς αίγλη, χωρίς περιπέτεια, τι έχει άραγε να πει στον αναγνώστη; Μην περιμένετε να αντλήσετε κάποιο δίδαγμα απ’αυτό το βιβλίο, δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο ήταν στις προθέσεις του συγγραφέα. Σ’αυτό το μυθιστόρημα απλώς επιβεβαιώνουμε κάτι που όλοι ξέρουμε. Ότι ο καθένας μας μπορεί να ξεκινήσει την ζωή του με όνειρα, ελπίδες, σχέδια και να καταλήξει κουρασμένος, απελπισμένος, αποτυχημένος. Γιατί καμμιά φορά ο περίγυρος δεν μας συμπαραστέκεται. Ή εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να γίνουμε θύματα γι’αυτούς που αγαπάμε.

Ο γνωστός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν γύρισε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ταινία για τον Snowden, έναν υπαρκτό σύγχρονο ήρωα που έκανε αίσθηση όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία του στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και να ζητήσει άσυλο στην Ρωσία. Η διαδρομή του είναι λίγο πολύ γνωστή αλλά εδώ παρακολουθούμε με λεπτομέρειες τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει ό,τι έκανε. Θαυμάζουμε το θάρρος που χρειάστηκε για να διοργανώσει την φυγή του και να ξεγελάσει ένα πανίσχυρο σύστημα, το οποίο μάλλον θα συνεχίσει να τον απειλεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Μόνο ένας τόσο νέος άνθρωπος θα μπορούσε εις το όνομα των ιδανικών του, της ελευθερίας δηλαδή, να τολμήσει κάτι που σε κάθε άλλον θα φαινόταν ακατόρθωτο. Κάποιοι ίσως ν’αμφισβητούν τα κίνητρά του και να πιστεύουν πως το έκανε για προσωπική προβολή. Άλλοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι υπερβολικός ή ότι πάσχει από μανία καταδιώξεως.

Είναι όντως ο Έντουαρντ Σνόουντεν κάποιος που αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας; Μήπως κομίζει γλαύκα εις Αθήνας με τις αποκαλύψεις του; Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το πώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα, (από πολιτικούς εντός και εκτός της χώρας τους, μέχρι απλούς πολίτες), θα καταφέρει ο Σνόουντεν ν’αλλάξει άραγε κάτι στη νοοτροπία των ανθρώπων αλλά και στην ζωή όλων μας με πρακτικό τρόπο;

Το σίγουρο είναι πως αυτός, όπως και ο Τζούλιαν Ασσάνζ πιο πριν, αποφάσισαν να ριψοκινδυνεύσουν όχι μόνο την καριέρα τους αλλά πιθανότατα και την ζωή τους. Το μέλλον θα δείξει ποιόν αντίκτυπο είχαν οι πράξεις τους για την ανθρωπότητα. Συχνά παίρνουμε την ελευθερία ως δεδομένη αλλά δεν είναι. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς, λόγω των καθημερινών μας μικροπροβλημάτων να ξεχνάμε τα σοβαρότερα πράγματα της ζωής, υπάρχουν, όμως, κάποιοι που με το παράδειγμά τους μας τα θυμίζουν.

Σχολιάστε το άρθρο

  • Γεράσιμος Μηνάς

    Η γνώμη που έχουν οι περισσότεροι πολίτες, για τους μυστικούς πράκτορες της CIA και NSA, είναι η εξής: πληρωμένοι δολοφόνοι, που ποτέ δεν πρόκειται να μπουν, στην φυλακή. Αρκεί να δει κανείς την τελευταία ταινία, περί jason bourne και θα δει, την αληθινή πραγματικότητα.

    Το ότι το αληθινό άτομο, Snowden, αποκάλυψε σε όλη την ανθρωπότητα, ότι παρακολουθούνται οι πάντες και τα πάντα, από τις αμερικανικές, μυστικές, υπηρεσίες, είναι μια θετική κίνηση. Όμως αυτό, δεν τον απενεχοποιεί. Γνώμη μου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.