Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Σεζάν και Ζολά

paul_cezanne_-_paul_alexis_le_um_manuscrito_a_zola

Η ταραγμένη φιλία δυο διάσημων Γάλλων, του Πωλ Σεζάν και του Εμίλ Ζολά, είναι το θέμα της γαλλικής ταινίας Cézanne et moi (Ο Σεζάν κι εγώ). Το φιλμ αυτό παρακολουθεί τις συναντήσεις των δυο ανδρών σε διάφορα μέρη της Γαλλίας κατά την διάρκεια του 19ου αιώνος.

Μπροστά στα μάτια του θεατή παρουσιάζονται τα υπέροχα τοπία της Προβηγκίας, όπου ο ζωγράφος Σεζάν και ο συγγραφεύς Ζολά γνωρίστηκαν όταν ήταν παιδιά, στο σχολείο. Το Παρίσι με τους μποέμ καλλιτέχνες του αποτελεί επίσης φόντο της ταινίας. Το υγρό, κρύο, βροχερό και σκοτεινό Παρίσι έρχεται σε αντίθεση με την ηλιόλουστη, ευχάριστη φύση της νότιας Γαλλίας όπου ο ουρανός είναι ανοιχτός και καταγάλανος και τα πεύκα έχουν ένα ζωηρό πράσινο χρώμα.

Ο ήρεμος Ζολά, γιος μιας φτωχής ράφτρας, και ο εκρηκτικός, εύπορος Σεζάν, γίνονται αντίζηλοι για την καρδιά της ίδιας γυναίκας, την οποία καθένας τους θα αποκαλεί με διαφορετικό όνομα. Η όμορφη Αλεξαντρίν θα παντρευτεί τον Ζολά αλλά για τον Σεζάν θα παραμείνει πάντα Γκαμπριέλ, κι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να την θαυμάζει μέχρι τέλους.

Με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα θ’αλλάξουν και ο Σεζάν δεν θα είναι πια αυτός που θα στηρίζει οικονομικά τον Ζολά αλλά αντιστρόφως. Ο Ζολά θα αποκτήσει φήμη χάρη στα βιβλία του ενώ ο δύστροπος Σεζάν θα καταστρέψει πολλά από τα έργα του. Μονίμως επιθετικός και καθόλου διπλωμάτης, δεν θα καταφέρει να πουλήσει τους πίνακές του.

Όμως η φιλία, η αγάπη, ο αμοιβαίος θαυμασμός μεταξύ των δυο φίλων θα υπερισχύσει εις πείσμα των καιρών.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τα έργα του Σεζάν ή τα βιβλία του Ζολά για να απολαύσει την ταινία. Φυσικά καλό είναι να έχουμε μια ιδέα για τα πολιτικά πράγματα και για τα καλλιτεχνικά της εποχής τους καθώς μια πλειάδα ονομάτων παρελαύνει σ’αυτή την ταινία. Πολλοί ιμπρεσσιονιστές, συνάδελφοι του Σεζάν, ζωγράφοι όπως ο Μανέ, ο Ρενουάρ, ο Πισσαρρό, η Μοριζό και άλλοι πολλοί εμφανίζονται σε μερικές σκηνές. Και φυσικά υπάρχουν αναφορές σε μεγάλες λογοτεχνικές μορφές όπως οι Μαλλαρμέ και Μπαλζάκ.

Αλλά το πιο μαγευτικό και υπέροχο είναι οι διάσημοι πίνακες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας με τα απίστευτα χρώματα και σχήματά τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάποτε τα μοντέλα υπήρξαν πραγματικοί άνθρωποι που είχαν νοιώσει έρωτα και πάθος και μίσος σαν όλους τους θνητούς.

Η ταινία είναι ένα έργο τέχνης χάρη στην σκηνοθέτιδα Ντανιέλ Τόμσον και τους πρωταγωνιστές Γκυγιώμ Κανέ και Γκυγιώμ Γκαλλιέν, καθώς και όλους τους άλλους συντελεστές.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.