Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Le roi de coeur

httpsi-ytimg-comvi0d3kqwvhplqhqdefault-jpg

Ο βασιλιάς της καρδιάς μου; Της καρδιάς μας; Ο βασιλιάς της τράπουλας; Ο ρήγας κούπα δηλαδή; Μπορεί, αλλά ο συγκεκριμένος «Βασιλιάς της Καρδιάς» αφορά μια ταινία παλιά, του 1966, γαλλική, του καλού  σκηνοθέτη Philippe de Broca, που έγινε γνωστός στην εποχή του από τις περιπετειώδεις ταινίες  με πρωταγωνιστή τον Μπελμοντό. Μια παρεξηγημένη, στην εποχή της, ταινία που συνάντησε τη χλιαρή υποδοχή του κοινού προς μεγάλη απογοήτευση του σκηνοθέτη. Κι όμως, μεταγενέστερα η ταινία έκανε μια δεύτερη καριέρα στις κινηματογραφικές λέσχες  και οι σινεφίλ την θεωρούν cult.

httpsi-ytimg-comvihysxbb1im6amaxresdefault-jpg

Μια ταινία μπροστά από την εποχή της; Ενδεχομένως,  και η Barbarella ήταν και πολλές ακόμη ταινίες, εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια μελλοντική εικόνα της κοινωνίας μας. Εδώ έχουμε μια ανατρεπτική ανάγνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των δεινών του πολέμου γενικότερα. Μην ξεχνάμε ότι στα 1966 ο απόηχος των φοβερών απωλειών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμη κοντά, 48 χρόνια χωρίζουν την ταινία από το τέλος του «πιο αιματηρού πολέμου» (μερικοί από τους ηθοποιούς του ενδεχομένως να είχαν πολεμήσει στη διάρκειά του).

http2-bp-blogspot-com-v-qhfjdkh3su6bkqeg0zbiaaaaaaaakbeq7xo4_miq50s1600roi-de-coeur-1966-05-g-jpg

Είμαστε στα 1918 στην βόρειο Γαλλία, οι σύμμαχοι προελαύνουν και οι ηττημένοι Γερμανοί υποχωρούν παγιδεύοντας με εκρηκτικά μια μικρή πόλη που εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και «κατοικείται» προσωρινά από τους τρόφιμους του ψυχιατρείου.  Η αποστολή του σκωτσέζου στρατιώτη ( Άλαν Μπέιτς ) είναι να βρει και να εξουδετερώσει τα εκρηκτικά ώστε να σωθεί η πόλη και αυτοί οι τόσο «παράξενοι» κάτοικοί της που δείχνουν  να  αγνοούν (να περιφρονούν;) τον κίνδυνο.

Ο Μπροκά φιλμογραφεί μια αλληγορία  που ενέχει την πλήρη ανατροπή των πάντων. Η αντικειμενική και η υποκειμενική αλήθεια, η λογική των ανθρώπων «εκτός των τειχών» σε αντιπαράθεση με το παράλογο των τροφίμων του ασύλου, η τρέλλα και το παράλογο του πολέμου και η  λογική αντιμετώπισή τους από την «κοινωνία των τρελλών». Στο σκηνικό της άδειας πόλης, ανάμεσα στα χαίοντα ερείπια περπατούν οι ήρωες- τρελλοί  ντυμένοι με αυτό που θα ήθελαν να είναι σε μια κανονική ζωή. Στρατηγοί, πόρνες, αρχιεπίσκοποι, δούκες και δούκισσες, κομμωτές, τραγουδιστές, πυροσβέστες και θηριοδαμαστές δίνουν ζωή και χρώμα στη νεκρή πόλη, αψηφούν τον κίνδυνο του επερχόμενου θανάτου,  αντιμετωπίζουν τα στρατεύματα και τη μάχη μέχρις εσχάτων που δίνουν σαν μια ακόμη ατραξιόν, την οποία αξίζει να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν. Α! και λατρεύουν τον βασιλιά τους! Τον σκωτσέζο στρατιώτη δηλαδή που τυχαία επιλέγει αυτό το όνομα για να αποφύγει τη σύλληψη από τους Γερμανούς. Τον δοξολογούν, τον λατρεύουν αλλά και αρνούνται να τον ακολουθήσουν όταν τους προτρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη για να σωθούν: «έχει άγρια θηρία εκεί έξω»  του λένε, « μη φεύγεις». Ο έρωτας και η επιθυμία να τους σώσει κάνουν τον (υπέροχο ) Αλαν Μπέιτς να επιστρέψει και, όπως συμβαίνει στα παραμύθια να αποτρέψει το κακό την τελευταία στιγμή. Άλλη μια ευκαιρία για να διασκεδάσουν οι παράξενοι , πλουμιστοί «κάτοικοι» που όταν κουραστούν θα επιστρέψουν ήσυχα ήσυχα, απεκδυόμενοι τα κοστούμια τους, στην ασφάλεια του τρελλοκομείου.

Μια υποδορίως άναρχη, αντιμιλιταριστική ταινία που δεν αφήνει καμμιά εξουσία στο απυρόβλητο, τυλιγμένη όμως σε μια γλυκειά, ονειρική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε παιδικό παραμύθι, comedia del arte  και σε φανταχτερό θέαμα  περιπλανόμενου τσίρκου. ΄Ισως αυτή η ατμόσφαιρα να με έκανε να θυμάμαι αυτή την ταινία που είχα δει μικρή στο Πτι Παλαί και που ήρθε αναπάντεχα στο μυαλό μου όταν είδα  το αιθέριο, αλλοπαρμένο παίξιμο της Valeria Bruni-Tedeschi στην ταινία «Η Τρελλή Χαρά» (La pazza gioia)  πρόσφατα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.