Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Για τα παιδιά που χάθηκαν

Lion_(2016_film)

Θα μπορούσε να είναι μελό του Μπόλιγουντ αν δεν ήταν αληθινή ιστορία. Η ταινία Lion, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Saroo Brierley “A long way home“, παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός μικρού παιδιού που χάνεται ένα βράδυ και καταλήγει με το τραίνο στην Καλκούτα, πολύ μακριά από την πάμπτωχη οικογένειά του. Ο μικρός Saroo, αδυνατώντας να εντοπίσει τους δικούς του, θα γνωρίσει την σκληρή ζωή των παιδιών του δρόμου, θα κινδυνεύσει να πουληθεί για δωρεά οργάνων ή για σεξουαλική εκμετάλλευση και τελικά θα ταξιδέψει μέχρι την Αυστραλία όπου θα τον υιοθετήσει ένα ζευγάρι και θα του προσφέρει μια άνετη ζωή. Κάποια στιγμή ο Saroo θα βρεθεί στη Μελβούρνη για τις σπουδές του κι εκεί, στην διάρκεια μιας συνάντησης με τους συμφοιτητές του, θ’αρχίσει ν’αναδιφεί στο παρελθόν και στα πρώτα παιδικά του χρόνια.

541px-India_(orthographic_projection).svg

Ναι, αν δεν ήταν αληθινή ιστορία, ίσως οι θεατές της ταινίας να μην έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ παρακολουθώντας την. Αν ο γλυκός μικρούλης Sunny Pawar δεν κρατούσε τον ρόλο του Saroo στην παιδική του ηλικία και ο γοητευτικός Dev Patel δεν έπαιζε τον ενήλικα Saroo μπορεί το φιλμ να μην είχε τόση απήχηση στις ευαίσθητες καρδιές μας. Αλλά αυτό το κλάμμα το έχουμε ανάγκη κάποιες στιγμές, ένα κλάμμα που μας ξαλαφρώνει από τις δικές μας στενοχώριες όταν συνειδητοποιούμε σε τι άθλιες συνθήκες ζουν άλλοι, ένα κλάμμα που μας θυμίζει ότι υπάρχουν μικρά παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά από τα τέσσερα ή τα πέντε τους χρόνια. Αυτό είναι εξ άλλου, το σημαντικότερο μήνυμα της ταινίας που μας προτρέπει στο τέλος να ενδιαφερθούμε και εμπράκτως αν θέλουμε για τα 80 χιλιάδες παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ινδία. Πού καταλήγουν αυτά τα παιδιά, ποιος τα εκμεταλλεύεται; Μπορείτε κι εσείς να μάθετε περισσότερα για όλ’αυτά στο σάϊτ της ταινίας Lion εδώ

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.