Έχετε δημιουργική σκέψη; Σας αρέσει να μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας; Αν ναι, τότε το People & Ideas είναι για σας. Μπορείτε απλώς να γίνετε αναγνώστης του ή να κάνετε ένα παραπάνω βήμα: να γίνετε επιμελητής περιεχομένου ή δημιουργός περιεχομένου. Έτσι παρακολουθείτε, δημιουργείτε, βιώνετε και μεταδίδετε την μάθηση αεί διδασκόμενοι προς όφελος όλων.

Μια μεγάλη κυρία της φωτογραφικής τέχνης

Bertha_Wehnert-Beckmann_Selbstportrait

H Bertha WehnertBeckmann (1815-1901) υπήρξε η πρώτη Γερμανίδα φωτογράφος. Ίσως και η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την φωτογραφία σ’όλη την Ευρώπη. Το 1842 άνοιξε δικό της στούντιο. (Γνωστή γυναίκα φωτογράφος ήταν και η Madame D’Ora στην Βιέννη αλλά ήταν μεταγενέστερη.)

Γεννήθηκε στο Κότμπους της Γερμανίας, έζησε στην Δρέσδη και έμαθε την τέχνη της δαγκεροτυπίας στην Πράγα κοντά στον Wilhelm Horn. To 1845 παντρεύτηκε τον Eduard Wehnert από την Λειψία, ο οποίος ασχολείτο επίσης με την δαγκεροτυπία και άνοιξαν μαζί ένα ατελιέ στην πόλη της Λειψίας. Ο σύζυγός της πέθανε δυο χρόνια αργότερα και εκείνη κράτησε την επιχείρηση με την υποστήριξη των δύο αδελφών της.

Atelier_Wehnert-Beckmann

Το 1849 έφυγε για τη Νέα Υόρκη όπου άνοιξε ένα μικρό ατελιέ στο Broadway. Μεταξύ των πελατών της ήταν προσωπικότητες της Αμερικής όπως ο Πρόεδρος Millard Filmore, διάφοροι γερουσιαστές αλλά και καλλιτέχνες και μουσικοί της εποχής. Η Μπέρτα απέσπασε πολλές διακρίσεις στις Ην.Πολιτείες όπου υπήρξε από τους πρωτοπόρους της εκτύπωσης φωτογραφιών σε χαρτί σ’ένα εντελώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Το βιβλίο «A German Lady» που κυκλοφόρησε το 2014 αναφέρεται σε αυτή την πτυχή της δουλειάς της και συγκεκριμένα στις «καλοτυπίες» της των ετών 1850-51 στη Νέα Υόρκη. Το φθινόπωρο του 1851 επέστρεψε στην Λειψία όπου παρουσίασε την πρώτη έκθεση στερεοσκοπίας στην Γερμανία.

IMG_8952

Στην Λειψία μπορεί κανείς ακόμα να θαυμάσει την βίλλα την οποία έχτισε το 1866. Στο πολύ ωραίο κτίσμα που σήμερα έχει μετατραπεί σε πολυκατοικία υπήρχε μέχρι το έτος 1883 το ατελιέ της. Η Μπέρτα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1882 και πέθανε το 1901. Άφησε πίσω της 4 χιλιάδες φωτογραφίες και αρνητικά.

Στις φωτογραφίες βλέπετε μια αυτοπροσωπογραφία της, το ατελιέ της καθώς και την επιγραφή έξω από την βίλλα της στην Λειψία.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σας άρεσε το άρθρο; Πείτε μας τη γνώμη σας.